Naslovnica Istaknuti članci Saudijska Arabija ljuta zbog raporta SAD da princ stoji iza ubistva Kašogija

Saudijska Arabija ljuta zbog raporta SAD da princ stoji iza ubistva Kašogija

Ovo je prvi put da je saudijski princ javno imenovan u Americi kao odgovorna osoba

88

Saudijska Arabija u potpunosti je odbacila američki izvještaj u kojem se prijestolonasljednik Mohamed (Mohammed) bin Salman optužuje da stoji iza ubistva novinara Jamala Khashoggija 2018.

– Vlada Saudijske Arabije u potpunosti odbacuje lažne i štetne zaključke sadržane u izvještaju koje se tiče vodstva Kraljevstva i ne može ih prihvatiti ni u kom slučaju – objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Američki izvještaj “sadrži pogrešne zaključke i informacije”, dodaje se.

U saopćenju se ističe da je “zaista nesretna okolnost da je izvještaj, s neopravdanim i pogrešnim zaključcima, objavljeno dok Kraljevstvo jasno osuđuje taj zločin a njegovi su čelnici poduzeli potrebne mjere kako bi zajamčili da se takva drama više nikad ne ponovi”.

Ministarstvo naglašava da je “partnerstvo Saudijske Arabije i SAD-a čvrsto i snažno i utemeljeno već desetljećima na međusobnom poštivanju”.

– Nadamo se da će se partnerstvo nastaviti na tim istim temeljima – dodaje se.

Khashoggi je imao dozvolu boravka u SAD-u

U izvještaju američke obavještajne agencije s kojeg je u petak skinuta oznaka tajnosti kaže se da je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman odobrio operaciju zarobljavanja ili ubistva novinara Kašogija koji je kritički pisao o kraljevskoj porodici te je naposljetku ubijen.

Khashoggi je imao dozvolu boravka u SAD-u, a u kolumnama za Washington Post oštro je kritizirao politike princa Mohamada bin Salmana poznatog kao MBS.

Ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom. Njegovo je tijelo navodno raskomadano, ali posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Izvještaj, na samo tri stranice, navodi da je saudijski princ Muhammed bin Salman odgovoran zbog odobravanja ubojstva ili otmice Jamala Khashoggija. Navodi se da je princ imao apsolutnu kontrolu nad saudijskom obavještajnom agencijom. Izvještaj je naručio Kongres, a sastavilo ga je 17 američkih obavještajnih agencija. Ovo je prvi put da je saudijski princ javno imenovan u Americi kao odgovorna osoba. Salman demantira da je on naredio ubistvo.