Naslovnica Vijesti SAZNAJEMO: Izbor nove Vlade HNK do kraja marta?

SAZNAJEMO: Izbor nove Vlade HNK do kraja marta?

Omjer snaga u Skupštini HNK je takav da HDZ zajedno sa SDP-om i dvoje bivših zastupnika SBB-a ima potrebnu dvotrećinsku većinu, te bi prema navodima našeg sagovornika „cijeli proces imenovanja nove Vlade mogao biti okončan do kraja mjeseca“

128
Vlada HNK: Isti saziv od 2015. godine (Foto: Arhiva)

U toku su intenzivni pregovori o formiranju nove Vlade HNK, a prema pouzdanim informacijama, na pomolu je dogovor između HDZ-a, SDP-a i dvoje nezavisnih zastupnika u Skupštini HNK, saznaje Bolja strana.

Omjer snaga u Skupštini HNK je takav da HDZ zajedno sa SDP-om i dvoje bivših zastupnika SBB-a ima potrebnu dvotrećinsku većinu, te bi prema navodima našeg sagovornika „cijeli proces imenovanja nove Vlade mogao biti okončan do kraja mjeseca“. HDZ BiH zajedno sa strankama HNS-a ima petnaest mandata, slijedi SDA sa osam, zatim SDP sa tri, HRS sa jednim, te nezavisni zastupnici koji su istupili iz SBB-a odnosno DF-a.

Lulić: Pomoći ćemo da se riješi situacija u Kantonu

“Mi još nismo dobili nikakav poziv, a kada dobijemo zvaničan poziv za sastanak odazvat ćemo se i pomoći da se riješi situacija u kojoj smo se našli kao Kanton. Od koga god dobijemo poziv, mi ćemo se odazvati. Ne znači da ćemo sudjelovati, ali ćemo dati svoj angažman da izađemo iz ove situacije. Imaju izborni pobjednici HDZ i SDA i oni su ti koji imaju obavezu prema građanima – izjavio je za Bolju stranu predsjednik KO SDP HNK-a Ismet Lulić.

Bošković: Ne nužno sa SDA

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH HNK Stjepan Bošković ranije je izjavio “kako je moguće skoro formiranje nove Vlade HNK, ali ne nužno sa SDA”. Bošković je, naime, za televiziju “Herceg-Bosne” kazao kako je HDZ BIH spreman razgovarati sa svima s kojima može dobiti dovoljan broj glasova u Skupštini HNK za formiranje nove većine.

Podsjećamo, aktuelni sastav Vlade izabran još 2015., a izborni rezultati iz 2018. godine nikada nisu implementirani.