Naslovnica Svijet SDP-ova zastupnica iznijela ispovijest: ‘Pokušao me silovati u vozilu hitne pomoći’

SDP-ova zastupnica iznijela ispovijest: ‘Pokušao me silovati u vozilu hitne pomoći’

61

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora u Hrvatskom saboru tijekom konferencije za medije Kluba zastupnika SDP-a otkrila je da je prije 35 godina bila žrtva seksualnog zlostavljanja.

“I ja sam bila žrtva, kao studentica, prije oko 35 godina. Nikad nisam o tome govorila, čak ni obitelji” kazala je. “Iz osobnog iskustva mogu reći da me kao studenticu u Mariboru, na putu do bolnice u vozilu hitne pomoći pokušao silovati vozač i o tome nisam govorila javno niti sam prijavila slučaj. Vrijeme je da one žene koje su zlostavljane progovore i ako se barem deset posto onih koje su bile žrtve prijavi kazneno djelo i pojavi pred sudovima, sudska praksa će biti drugačija”, ustvrdila je Antolić Vupora. “Bila sam u polusvjesnom stanju i obranila sam se. Odustao je, završila sam tada u bolnici. Nije mi palo na pamet reći to tada nikome”, rekla je. 

Barbara Antolić Vupora navela je da je, prema podacima Agencije EU za temeljna prava, iz istraživanja na 42 tisuće žena iz svih zemalja članica, jedna od deset žena doživjela neki oblik seksualnog nasilja, a jedna od 20 bila žrtva silovanja. Nasilje od partnera doživjelo je 22 posto žena, a jedna od deset žena navodi da je doživjela neki oblik seksualnog nasilja od odrasle osobe prije navršenih 15 godina i od njih samo je 14 posto prijavilo nasilje, iznijela je podatke