Naslovnica Lifestyle Sezona gripe: pronađite najbolji ovlaživač zraka za dječju sobu

Sezona gripe: pronađite najbolji ovlaživač zraka za dječju sobu

77

Ovo doba godine posebno opterećuje zdravlje. Bitno je i za djecu. Njihov imunosni sustav još nije potpuno razvijen i stoga ni njihova obrana nije dovoljno jaka. Zato dijete može dobiti do 12 infekcija godišnje.

BOLESNA DJECA I BESANE NOĆI

Curenje nosa, kašalj, visoka temperatura, suzne oči i suha sluznica uzrokuju iritaciju dišnih putova – vjerojatno dobro poznajete simptome prehlade, gripe ili čak bronhitisa. Situaciju kad se u noći probudite jer teško dišete, žedni jer Vas grlo boli od silnog kašlja ili treba da se obriše nos svakih pola sata. Tek što ste se uspavali, opet se budite i cijela stvar počinje iznova.

Kad su djeca bolesna, pate i odrasli. To je posebno teško kod vrlo male djece jer ona ne mogu navesti svoje simptome. Roditelji će posegnuti za svime da olakšaju svojim mališanima – od stavljanja sirovog narezanog luka u sobu preko spreja za nos s fiziološkom otopinom do podizanja madraca na uzglavlju. No ništa ne pomaže.

KAKO SUH ZRAK UTJEČE I NA DJEČJE ZDRAVLJE?

U nastojanju da se bolesno dijete oporavi, ponekad se može zaboraviti ono najosnovnije. Jer različiti čimbenici utječu na to hoće li dijete ostati zdravo ili se razboljeti. Mnogi ljudi nisu svjesni važnosti kvalitete zraka u prostoriji, pogotovo kad je riječ o dječjem fizičkom zdravlju. Zdravlje djeteta ne ovisi samo o temperaturi, nego i o relativnoj vlažnosti zraka. Ako je zrak dugo presuh – što je čest slučaj zimi zbog grijanja prostora – isušit će kožu, kao i dišne putove. Upravo tad suha je sluznica pogodna za razvoj virusnih infekcija poput gripe ili rinovirusa jer isušivanje narušava našu obranu.

Važno je znati da oscilacije kvalitete zraka u zatvorenom prostoru utječu na djecu znatno više nego na odrasle jer voda čini do 75% djetetove tjelesne težine. Osim iritacije dišnih putova, suhi zrak može uzrokovati i druge neugodne simptome: suhe i peckave oči, suhu i nadraženu kožu, ljuštenje i osip, pogoršanje simptoma neurodermatitisa, glavobolju i poremećaj spavanja.

KOJI OVLAŽIVAČ ODABRATI?

Suh zrak u prostoriji pogoduje i česticama poput virusa koje lete zrakom: u suhom se okruženju virusi šire mnogo brže i ostaju aktivni dulje nego u prostoriji s optimalnom vlagom između 40% i 60% . To dovodi do povećanog rizika od infekcije. Kad je u zatvorenom prostoru optimalna vlažnost zraka, čestice poput virusa prehlade vežu se za kapljice vode, padaju na tlo i više se ne mogu udahnuti. Tako ovlaživač zraka pomaže u smanjenju širenja virusa. Potrebno je donijeti odluku koji je najbolji ovlaživač zraka. Kad je riječ o elektroničkim uređajima u sobi, važan je i faktor sigurnost vaših mališana. Stoga biste trebali odabrati ovlaživač zraka koji predstavlja najmanji rizik.