Naslovnica Vijesti Skupština KS usvojila deklaraciju protiv korupcije i profiterstva

Skupština KS usvojila deklaraciju protiv korupcije i profiterstva

U ovoj deklaraciji se, između ostalog, navodi kako je neophodna transparentnost i odgovornost u javnom sektoru uz osiguravanje jednakosti u pružanju svih javnih, a u ovim trenucima, naročito zdravstvenih usluga svim građanima, te da je upravo to najvažnije za vraćanje povjerenja građana u institucije vlasti

68

Na 17. hitnoj sjednici Skupštine KS, na prijedlog zastupnika Damira Nikšića,  zastupnici su donijeli deklaraciju protiv korupcije i profiterstva.

U ovoj deklaraciji se, između ostalog, navodi kako je neophodna transparentnost i odgovornost u javnom sektoru uz osiguravanje jednakosti u pružanju svih javnih, a u ovim trenucima, naročito zdravstvenih usluga svim građanima, te da je upravo to najvažnije za vraćanje povjerenja građana u institucije vlasti.
Također, istaknuto je kako bez adekvatne pomoći privrednicima, bez unapređenja poslovne klime, bez jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i profiterstva, sama borba protiv pandemije COVID-19 nije dovoljna.

“U teškim trenucima krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 i sa posebnim osvrtom na negativne posljedice koje će ona imati po ekonomiju, Skupština Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje svaki oblik korupcije, a naročito političku korupciju i profiterstvo, izražavajući odlučnu namjeru da ovu pojavu umanji i otkloni u narednom periodu.

Skupština Kantona Sarajevo ovom deklaracijom potvrđuje javni interes i javno zdravstvo kao svoj prioritet izražavajući odlučnost u posvećenosti legislativi, tj. donošenju zakona koji će ovu deklaraciju potvrditi u praksi; zakona koji će biti glavno oruđe u borbi sa profiterstvom i političkom korupcijom kako u aktuelnom periodu pandemije tako i u nastupajućem periodu ekonomskih posljedica pandemije, sa posebnim fokusom na predstojeći izazov imunizacije stanovništva.

Ovom deklaracijom Skupština Kantona Sarajevo ne samo da izražava odlučnu namjeru u osudi i aktivnoj borbi protiv profiterstva i svakog drugog oblika korupcije i kriminala u cilju vraćanja povjerenja građana u demokratski sistem i institucije vlasti, već prije svega odaje počast i dužno poštovanje svima koji su dali svoje živote za bolje i humanije društvo; za slobodno, demokratsko, pluralističko, građansko i pravedno društvo”, navodi se u deklaraciji.