Naslovnica Analize Sloboda medija: Suđenje za ubistvo Kašogija “lakrdija”

Sloboda medija: Suđenje za ubistvo Kašogija “lakrdija”

Strane diplomate su se obavezale na šutnju, pa je malo učinjeno na tome da suđenje bude transparnetnije i odgovornije

242
Kašogi je ubijen u oktobru 2018. (Foto: Reuters)

Saudijska Arabija osudila je petoro ljudi na smrt i još troje na zatvorsku kaznu od ukupno 24 godine zbog ubistva novinara Džamala Kašogija u oktobru 2018. u Istanbulu. Suđenje se odvijalo u tajnosti, a oslobađanje visokih saudijskih zvaničnika nije doprinijelo zadovoljenju pravde zbog ubistva kolumniste Washington Posta.

Zamjenik saudijskog tužioca objavio je da je završeno suđenje jedanaestorici optuženih za umešanost u ubistvo novinara Džamala Kašogija. Rekao je da ubistvo nije bilo s predumišljajem i da se desilo u trenutku. Ova izjava je u skladu ranijim porukama Saudijske Arabije koja tvrdi da nije bilo kovanja zavjere da se ubije Kašogi u konzulatu u Istanbulu.

“Ne zadovoljava pravdu koju želimo za Kašogija, niti ispunjava naš zahtjev da se kazne odgovorni za ubistvo, među kojima su i najviši zvaničnici saudijske vlade”, ističe Šerif Mansur iz Komiteta za zaštitu novinara.

Malobrojne diplomate, uglavnom iz Turske, kao i članovi Kašogijeve porodice, mogli su da prisustvuju suđenju u Rijadu, dok je nezavisnim medijima pristup bio zabranjen.

Strane diplomate su se obavezale na šutnju, pa je malo učinjeno na tome da suđenje bude transparnetnije i odgovornije. Kašogi je bio glasni kritičar saudijske kraljevske porodice. Detalji o njegovoj smrti, koje su prikupile turske bezbjednosne službe, dovode u vezu one koji su počinili ubistvo i saudijskog prestolonasljednika Mohemeda bin Salmanakoji negira umiješanost u ubistvo.

Jedan od optuženih je bivši bliski saradnik saudijskog kraljevskog suda Saud al Kahtani. Vjeruje se da je on bio inspirator Kašogijevog ubistva. Na kraju je oslobođen svih optužbi.

Istragu je vodio glavni tužilac, koji je potom optužen, ali ga je sud oslobodio zbog nedostatka dokaza”, rekao je zamjenik saudijskog tužioca Šalan al Šalan, piše Glas Amerike.

Specijalni izaslanik UN Agnes Kalmar napravila je izvještaj o Kašogijevom slučaju u kojem je opisala suđenje kao “lakdriju” i “antitezu pravdi”.

Ona je na Tviteru kritikovala “političku represiju, korupciju i zloupotrebu položaja” u Saudijskoj Arabiji kao i “saučesništvo međunarodne zajednice” u nekažnjavanju za ubistvo novinara.

Posmrtni ostaci Kašogija nikada nisu pronađeni. SAD su uvele sankcije za 17 državljana Saudijske Arabije osumnjičnih za ubistvo. Predsjednik Donald Trump osudio je ubistvo, ali je stao uz prestolonasljednika i branio svoje veze sa Saudijskom Arabijom.