Naslovnica Istaknuti članci Snaga 85.000 žena na jednom forumu: Znaju sve i mogu sve

Snaga 85.000 žena na jednom forumu: Znaju sve i mogu sve

Postali smo prepoznatljivi po mnogo brojnim humanitarnim akcijama koje administratorce organizuju. No, možda i bitniji aspekt jesu ti sitni znaci dobre volje gdje jedna članica pokloni drugoj lijekove, prevede medicinsku dokumentaciju, pokloni namještaj , kaže jedna od administratorica En Džejna Hujdur

1990

Facebook grupa Pretty Woman Forum osnovana je u julu 2015. godine, a imala je više ciljeva: razmjenu informacija, savjeta, iskustava, umrežavanje žena i međusobnu pomoć pri razvoju malih biznisa te  udruženu pomoć onima kojima je najpotrebnije, odnosno aktiviranje žena u humanitarnom smislu.

Osnovala ju je Nina Grebo koja je i danas aktivna u grupi, no tu su i Maida Horozović, Mirela Lučkin, Sabina Šuman i Nejra Šogolj  te naša sagovornica En Džejna Hujdur.

Kako je stranica dobila ime, zašto baš Pretty Woman forum?

Ime je došlo spontano, budući da je već postojala grupa Pretty Woman napravljena isključivo za prodaju odjeće, obuće i kozmetike. Žene su u toj grupi često tražile odgovore, podršku te je tako napravljen forum gdje bi se mogle baviti i drugim temama.

Kako ste uspjeli doći do današnje cifre odviše od 85.000 članova? Šta je u grupi i dozvoljne, a šta ne? Po čemu se izdvajate u moru sličnih grupa?

Vodimo se tim da nije bitan kvantitet, nego kvalitet i  brojke u tom smislu nisu ni bitne. Forum je koncipiran, a trudimo se i održati taj koncept kao mjesto gdje ipak postoji određena kultura dijaloga bez vrijeđanja ili govora mržnje.

Na samoj stranici se navodi da Pretty Woman Forum ne služi za direktnu ili katalošku prodaju, širenje negativnih vibracija. Strogo su zabranjeni rasprave o vakcinama, vrijeđanje, govor mržnje, širenje negativnosti, rasprave o politici, vjeri, intimi…

Postali smo prepoznatljivi po mnogo brojnim humanitarnim akcijama koje administratorce organizuju. No, možda i bitniji aspekt jesu ti sitni znaci dobre volje gdje jedna članica pokloni drugoj lijekove, prevede medicinsku dokumentaciju, pokloni namještaj itd. To sve se dešava mimo administratora svakodnevno i to nam je veoma drago.

Da li su članovi samo žene ili ima i muškaraca?

Članovi su samo žene, a desi se da ponekad zaluta i neki muškarac koji brže bolje pobjegne kad shvati gdje je došao.

Koliko postova dnevno objavite,  da li administratori imaju stalni posao i kako uspijevaju da usklade administiranje sa privatnim životom i poslom?

Brojke variraju, iako rekosmo, kvantitet nije bitan. No, može se reći da smo “zatrpani” postovima, od nekih laganijih tema gdje uraditi nokte i koju maskaru kupiti, do  veoma bitnih kao što su nasilje u porodici, obrazovanje, kako naći posao i slično. Svi imamo neke svoje obaveze, no bacimo pogled i na Forum u slobodno vrijeme i sad za sad dobro funkcioniše.

Odnedavno ste uveli i reklamiranje putem grupe, ima li zainteresiranih, kakav je odziv?

Odziv je odličan, a cijene simbolične i sav prihod ide u humanitarne svrhe. Posvećeni smo pomaganju samohranih majki s bolesnom djecom ili su i one same bolesne, zatim pomažemo u liječenju teško oboljelih, stipendiranju djece u teškoj socijalnoj situaciji itd. Nažalost, onih u stanju potrebe uvijek imat ako da na razne strane usmjeravamo skromne donacija.

Da li su administratori plaćeni za sve što rade ili je to sve na volonterskoj osnovi?

Naš angažman je 100% volonterski.

Da li ste pokušali da se proširite i na druge platforme?

Ne, a mislimo i da nema potrebe.

Kako vidite budućnost ove grupe?

Niko od nas specijalno ne razmišlja o tome. Forum je samo dodatna karika u našim životima, kada smo u prilici da pomognemo – da to i odradimo i nema tu neke više filozofije.