Naslovnica Vijesti Soros obećao milijardu dolara za mrežu univerziteta

Soros obećao milijardu dolara za mrežu univerziteta

Mreža visokoškolskih ustanova uključivat će Centralnoevropski univerzitet i ima za cilj razviti kritičko razmišljanje među studentima

171
Sredstva će također biti korištena za studente iz marginaliziranih zajednica

 Američki investitor George Soros planira  donirati milijardu dolara  univerzitetima da jačaju demokratiju i obrazuju proganjane zajednice.

Soros je navečer na marginama Svjetskog ekonomskog foruma izjavio kako želi da iskoristi taj novac za povezivanje postojećih univerzitetskih mreža širom svijeta, u reakciji na globalno zagrijavanje, protestne pokrete i političke trendove.

– Prošle su godine najmoćnije sile, SAD, Kina i Rusija ostale u rukama potencijalnih ili aktuelnih diktatora, a broj autoritarnih vladara nastavlja da raste – rekao je 89-godišnji milijarder na večeri koju svake godine organizira na skupu političara i poslovnih ljudi u švicarskom turističkom mjestu Davosu.

Mreža visokoškolskih ustanova uključivat će Centralnoevropski univerzitet i ima za cilj razviti kritičko razmišljanje među studentima.

Sredstva će također biti korištena za studente iz marginaliziranih zajednica kao što su izbjeglice, zatvorenici, velika evropska romska manjina i mijanmarski narod Rohinje, saopćio je Soros.

Soros, koji je  jevrejsko-mađarskog porijekla i preživio je holokaust,   žestoki je kritičar političara kao što su američki predsjednik Donald Trump i mađarski premijer Viktor Orban.

Ekstremno desničarski političari i mediji optužuju Sorosa za promoviranje masovne migracije u Evropu zbog njegovog angažmana u izbjegličkom pitanju, prenosi dpa.