Naslovnica Istaknuti članci Španski naučnici proizveli nanomaterijal koji eliminiše koronu s rukohvata, kvaka…

Španski naučnici proizveli nanomaterijal koji eliminiše koronu s rukohvata, kvaka…

Tajni sastojak ovog materijala su nanočestice bakra koje sprečavaju proteine koronavirusa da se šire i razmnožavaju

89

Naučnici španskog Nacionalnog istraživačkog vijeća (CSIC) proizveli su nanomaterijal koji može eliminisati čestice koronavirusa sa rukohvata, kvaka na vratima, sa zaštinih maski, tkanina i drugih materijala.

Tajni sastojak ovog materijala su nanočestice bakra koje sprečavaju proteine koronavirusa da se šire i razmnožavaju. Joni u legurama bakra su antivirusni i antibakterijski. Mogu ubiti više od 99,9 posto bakterija u roku od dva sata. Bakar je učinkovitiji i od srebra, a potrebna mu je vlaga da bi se aktivirala njegova antimikrobna svojstva.

Ovaj materijal već je zaštićen patentom, a mogao bi se koristiti kao premaz na zaštitnim maskama, na zaštitnoj odjeći za bolničku upotrebu, te kao premaz za kontaktne površine, poput rukohvata ili površina u javnom prevozu, navodi Vijeće za naučna istraživanja, a prenosi španski naučni list.

Španski naučnici trenutno proučavaju načine za razvijanje industrijske proizvodnje ovog nanomaterijala.

Nova tehnologija sastoji se od nanočestica koje reaguju na proteine novog virusa, mijenjaju ih putem mehanizma oksidacije, te blokiraju njihovu sposobnost ulaska u ljudske ćelije, objašnjava rukovodilac projekta Hose Migel Palomo.

Materijal je već testiran kao premaz za hirurške zaštitne maske napravljene od polipropilena ili pamuka. Novi materijal pokazao se uspješnim i prilikom testiranja na čeliku i željezu.

Pojedini naučnici vjeruju da je jednostavnom promjenom teksture površina koje svakodnevno dodirujemo moguće pobijediti zarazne organizme prije nego uopće dospiju u ljudsko tijelo.