Naslovnica Lifestyle Šparoge: Ukusno povrće koje ima supermoći

Šparoge: Ukusno povrće koje ima supermoći

Na Mediteranu šparoga je jedna od najstarijih samoniklih biljaka, poznata već više od 2000 godina, no, s mnogo podvrsta ona je raširena po mnogim kontinentima.

115

Početkom proljeća, kada u povrtnjacima nema još gotovo ničega, počinju nicati, iznenada i vrlo brzo, šparoge, a sljedeća dva mjeseca njihova je sezona.

Šparoge se najbolje slažu s limunom, balzamičnim octom, maslinovim ili lanenim uljem, tostiranim sezamovim sjemenkama, umakom od soje, tofuom, jajima pripremljenim na bilo koji način, graškom i klicama od graška, đumbirom, umakom holandez, puterom, parmezanom i ricotta sirom. A uz to što imaju jedinstven okus, šparoge pridonose zdravlju. Ubrajamo ih u lisnato zeleno povrće kojem se pripisuju brojne dobrobiti u prevenciji mnogih bolesti, dugovječnost i vitalnost te bi ih svakako trebalo više i češće jesti, idealno u svakom obroku.

Asparaginska kiselina, jedinstvena za šparoge, ovoj namirnici daje prehrambenu supermoć. Snažan je antioksidans uz saponine, koji imaju izrazito snažno protuupalno djelovanje. U šparogama su i visoke razine ostalih nutrijenata, prije svega cinka, važnog minerala za imunosni sustav i metabolizam, reproduktivno zdravlje muškaraca, za osjetila i zdravlje kože. U šparogama ima i vitamina K i B kompleksa. Prvi je važan za zdravlje mozga, a vitamini B skupine pretvaraju hranu u gorivo i daju nam energiju. Folna kiselina, koju također sadrže, dobra je za vitalnost stanica, bakar za zdravlje kostiju i tkiva te željezo za zdravlje krvi, što sve govori u prilog tome koliko su šparoge bogate hranjivim tvarima.

Dvije su osnovne sorte šparoga – zelene i bijele (ljubičaste šparoge pripadaju zapravo skupini zelenih šparoga). Divlje šparoge tanje su od uzgojenih. Na Mediteranu šparoga je jedna od najstarijih samoniklih biljaka, poznata već više od 2000 godina. No, s mnogo podvrsta šparoga je raširena po mnogim kontinentima. Postoji i ljekovita šparoga, ona se koristi samo za liječenje, primjerice u ajurvedskoj medicini Asparagus racemosus poznata je kao Shatavari i tisućama godina upotrebljava se u liječenju menstrualnih bolova, reproduktivnih organa i urinarnog trakta. U ajurvedi se smatra najvažnijom biljkom za žensko zdravlje. U Hrvatskoj raste i Asparagus officinalis ili vrtna šparoga, koja nije raširena kao oštrolisna niti je komercijalno zanimljiva, a i zaštićena je zakonom pa se ne smije brati. Za ljekovitu šparogu poznato je da otvara apetit, pospješuje rad bubrega i izlučivanje vode iz tijela. Smatra se odličnom dijetalnom hranom za šećerne bolesnike.

Supa od šparoga
Šparoge operite i očistite od drvenih dijelova, a rascvjetane vrhove odrežite i stavite sa strane. Stapku šparoga narežite na kolutiće. Bijeli luk, luk i krompir očistite i nasjeckajte. Pirjajte na maslinovom ulju, dodajte vodu ili temeljac, a možete koristiti puter i mlijeko. Poklopite lonac i kuhajte supu dok krumpir ne omekša. Dodajte sada i vrhove šparoga. Kad je gotova, supu izmiksajte štapnim mikserom i začinite. S krompirom i mlijekom juha će biti kremastija i gušća, a bez krumpira bit će bistrija.

Mediteranska salata
Kuhane šparoge, mozzarellu i paradajz preliti preljevom napravljenim od tri kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dva češnja bijelog luka, dvije čajne kašike limunova soka te malo soli i bibera.