Naslovnica Vijesti Sputnik V je izvozni brend, ali Rusija ima problema s vakcinacijom vlastitog...

Sputnik V je izvozni brend, ali Rusija ima problema s vakcinacijom vlastitog stanovništva

79

Iako ruska vakcina Sputnik V bilježi sve veću popularnost u svijetu te je do sada 50 zemalja odobrilo upotrebu ove vakcine, čini se kako Rusija na “domaćem terenu” i dalje ima brojne probleme sa procesom vakcinacije stanovnika.

Ruske zdravstvene službe, prvu domaću vakcinu protiv koronavirusa odobrile su još sredinom prošle godine i tada je ona bila namijenjena samo za određene kategorije stanovnika u koje su spadali policijski i zdravstveni službenici. Za ove kategorije, Ministarstvo zdravlja Rusije navelo je kako predstavljaju populaciju koja ostvaruje najveći kontakt sa stanovništvom.

Nakon što je vakcina odobrena za određene kategorije stanovništva, Rusija je saopćila kako od 18. januara 2021. godine kreće u masovnu vakcinaciju stanovnika.

Ministarstvo zdravstva izjavilo je kako želi do sredine 2021. godine vakcinisati 60 posto stanovnika ali čini se kako se taj proces za sada ne odvija prema planu.

Koliko stanovnika je do sada vakcinisano?

Prema zvaničnim podacima, od početka masovne vakcinacije pa sve do danas, jednu dozu vakcine u Rusiji primilo je oko 3,6 posto stanovnika što predstavlja oko 5 miliona građana ove države.