Naslovnica Istaknuti članci Šta će “niknuti” u općini Jezero: Planetarijum ili NASA-in mali pokazni centar

Šta će “niknuti” u općini Jezero: Planetarijum ili NASA-in mali pokazni centar

Ne znam šta će se izroditi od svega ovoga, ali siguran sam da ćemo u narednom periodu biti prepoznati od strane donatora i raznih fondova na koje apliciramo jer sada više nismo anonimusi, kaže Snežana Ružičić, načelnica opštine koja je postala planetarno poznata

137

Od slijetanja rovera Perseverance u krater Jezero na Marsu prošle su dvije sedmice.  Toliko je vremena i prošlo otkako je mala bh. opština Jezero bila u žiži interesovanja javnosti u našoj zemlji, regionu, ali i svijetu.  Provjerili li smo s načelnicom Jezera Snežanom Ružičić kakva je sada situacija i postoji li dalje interes medija.

Načelnica Ružičić: Uputili pisma univerzitetima u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru

“Interesovanje još uvijek postoji, jučer su mi dolazili novinari Euroblica, upravo putujem u Banjaluku gdje imam gostovanje na televiziji. Naša Općina je doživjela planetarnu popularnosti i ne jenjava interesovanje za Jezero na planeti Zemlji”, kaže na početku razgovora za Bolju stranz Ružičić.

Šta je po Vašem mišljenju donijelo sletanje rovera u krater Jezero za vašu općinu, da li će to biti “svakog čuda tri dana dosta” ili će Jezero imati i neki konkretnu korist od toga i kakvu?

– Ovo je velika stvar za opštinu Jezero, doživjeli smo jednu neviđenu promociju. Do sada smo uvijek kada pričamo o Jezeru morali naglašavati koliko je udaljeno od Mrkonjić Grada, Jajca, Banjaluke, da bismo se locirali geografski.  Sada smo doživjeli da svi znaju gdje se nalazi Jezero, jer vijest je zaista bila aktuelna i puno puta ponavljana u posljednjih deset dana. I prethodne dvije godine se o Općini Jezero pričalo. Mi smo uputili pismo univerzitetima u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru kao i Ministarstvu visokog obrazovanja i naučne tehnologije RS.  Očekujemo ubrzo jedan sastanak u Opštini Jezero na kojem ćemo definisati određene aktivnosti. Kao načelnica Opštine sam dobila sam pismo od direktora misije, odnosno programa vezanog za Mars, gospodina Jamesa Watzina. Već sam pripremila nacrt pisma koje ću uputiti gospodinu Watzinu, samo čekam sugestije i mišljenja sa univerziteta šta da navedemo kao konkretnu aktivnosti. Sigurna sam da će to uroditi plodom i da će će biti realiziran projekt u oblasti naučne tehnologije i visokog obrazovanja. Tu je bilo raznih prijedloga, od izrade malog NASA naučnog pokaznog centra do planeratijuma. Također jedan od prijedloga je nabavki i instaliranje jednog kvalitetnog teleskopa, a uz podrušku NASA-e. Ne znam šta će se izroditi od svega ovoga, ali sigurna sam da ćemo u narednom period biti prepoznati od strane donatora i raznih fondova na koje apliciramo, jer sada više nismo anonimusi. To će biti neka konkretna korist. Mi smo prije dvije godine dobili nagradu na sajmu investicija kao najprivlačnija opština za investicije. Nadamo se da će u narednom period doći do konkretizacije nekog prijedloga iz oblasti turizma i ekologije, a u cilju da imamo veću posjetu iz regije.

 Smatrate li da je ovaj događaj poveća vidljivost i prepooznatljivost opštine Jezero u regionu i svijetu?

Svakako je povećao, svi mediji i svjetska dopisništva su ispratili ovu vijest. Stekli smo planetarnu popularnost i vjerujem da za Jezero dolaze bolji dani, kako u oblasti ekonomskog osnaživanja stanovništa tako i u zaštiti naše prirede, jer smo blagoslovljeni sa izuzetnim ljepotama. Evo čak se i ispitivanje potencijalnog života na Marsu veže sa reljefnom sličnošću sa našom općinom. I to govori mnogo u prilog naše male općine. Ja ne bih rekla da će to biti samo korist za Jezero, već smatram da će ona biti regionalnog karaktera.

Koje su najveći aduti Jezera u njegovom budućem razvoju?

To su turizam i poljoprivreda, odnosno stočarstvo, proizvodnja  prodaja organske hrane, kao i brendiranje svega onog što se proizvede u Jezeru i regiji. Imamo dosta vrijedne domaćine koji se bave stočastvom, da proširuju svoj stočni fond i proizvode hranu. Vjereujem da će to biti direktna korist u ekonomskom osnaživanju porodica.  

Smatrate li da ćete ostati zapamćeni kao načelnica Jezera kad  je ono dobilo svojih 10 minuta slave?

Pa, sigurna sam da hoću, jer ovo se rijetko dešava. Znate koliko koštaju ovakve reklame. Mi smo svu ovu promociju i svjetsku slavu, pa makar na 10 minuta, a trajala je i duže ostvarili bez uloženog novca. Veoma sam zahvalana na znanju koje sam stekla tokom rada sa Japancima na jednom japanskom projektu iz oblasti turizma. Moje znanje iz oblasti marketinga koje sam tad stekla kod njih tokom edukacije su nekako urodila plodom. Bilo je puno predanog rada. Vjerujte ovo nije samo slučajnost, jer je nazive na Marsu dobilo 80 tačaka po imenima mnogih mjesta širom svijeta. Jedna tačka, Jezero je izabrana kao najveća misija za istraživanje života. Mi smo radili posvećeno dvije godine, pravili smo smišljene korake kako da privučemo pažnju i uspjeli smo u tome.