Naslovnica Istaknuti članci Šta se radicionalno priprema za Kurban-bajram u Maroku, Egiptu, Pakistanu, Turskoj…

Šta se radicionalno priprema za Kurban-bajram u Maroku, Egiptu, Pakistanu, Turskoj…

32

Za Kurban-bajram u svakom dijelu svijeta postoje specifična jela koja se prave i jedu baš za taj praznik. Donosimo vam recepte za jela koja se tradicionalno prave u Indiji, Uzbekistanu, Pakistanu, Maroku, Tunisu, Siriji, Turskoj i Egiptu.

Indija: Kheer (desert od riže i badema)

Sastojci: 150 g basmati riže, 500 ml mlijeka, 40 g šećera, 40 g mljevenih badema, 1 čajna kašika ružine vodice, 1 čajna kašika kardamoma u prahu, 250 ml tekućeg slatkog vrhnja, listići badema za dekoraciju

Priprema: Dobro ispranu rižu namočite u hladnoj vodi oko 30 minuta, ocijedite je i skuhajte u mlijeku. Pred sam kraj kuhanja zgnječite rižu. Bademe sameljite sa šećerom, pomiješajte sa tekućim slatkim vrhnjem i umiješajte u rižu koju ste sklonili s vatre. Vratite na vatru i pustite da prokuha. Dodajte ružinu vodicu i kardamom, te po želji dodajte još malo šećera. Prebacite u posudice za posluživanje, ohladite u hladnjaku i na kraju dekorirajte listićima badema.

Uzbekistan: Palov/Plov/Pilav

Sastojci: 500 g janjetine, 300 g riže, 2 luka, 2 mrkve, crvena paprika, kumin, kurkuma, korijander, čili, lovorov list, biber, so, ulje

Priprema: Rižu operite i ostavite da odstoji oko 30 minuta u posudi s vodom. U većoj posudi zagrijte ulje, stavite meso narezano na komade i uz miješanje ga pecite 15 minuta. Zatim dodajte sitno sjeckani luk i mrkvu izrezanu na prutiće, posolite i pobiberite pa sve zajedno dinstajte još 15 minuta. Po potrebi dolijte malo vode. Kada meso omekša dodajte rižu zajedno sa vodom u kojoj je stajala, sve začinite, poklopite i pustite da se kuha do kraja.

Pakistan: Laddu (slatke okruglice od brašna slanutka i šećera)

Sastojci: 400 g brašna od slanutka, 350 g maslaca, 50 g kokosovog brašna, 2 kašike grubo mljevenih lješnika, 1 čajna kašika mljevenog kardamoma, 280 g šećera u prahu

Priprema: U posudi za kuhanje na laganoj vatri otopite maslac, pa uz stalno miješanje postepeno dodajte brašno od slanutka. Nakon 15 minuta stalnog miješanja dodajte kokos i lješnike pa pržite još 2 minute. Sklonite s vatre. Dodajte šećer i sve dobro sjedinite. Pustite smjesu da se malo ohladi, pa onda vlažnim rukama oblikujte kuglice.

Maroko: Tajine (marinirana janjetina)

Sastojci: 700 g janjećih prsa, 180 g čvrstog jogurta, 1 kašika ribanog đumbira, 1 usitnjen češanj bijelog luka, 1 čajna kašika korijandera u prahu, prstohvat kumina u prahu, 4 klinčića, 1 lovorov list, 5 zrna bibera, 1 štapić cimeta, 1 čajna kašika kumina, 3 kašike sosa od paradajza, so, vode po potrebi, povrće po izboru (mrkva,luk, paprika)

Priprema: Meso izrežite na kocke i stavite u staklenu posudu. Začinite svim navedenim začinima, dobro promiješajte i ostavite u marinadi u hladnjaku najmanje sat vremena. U vatrostalnu ili glinenu posudu staviti meso s marinadom i izrezano povrće pa čvrsto poklopite i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200° C. Po potrebi dolijte malo vode. Povremeno provjerite i promiješajte meso, a nakon sat vremena izvadite iz pećnice i poslužite.

Tunis: The a la menthe (čaj od mente)

Sastojci: 2 čajne kašike suhe mente, 500 ml vode, nekoliko grančica svježe mente, smeđi šećer po ukusu

Priprema: U čajnik stavite sušene listiće mente i prelijte ih kipućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji 3-5 minuta, a zatim procijedite. Zatim u čaše stavite grančice mente, prelijte čajem i zasladite po ukusu.

Sirija: Baba Ganoush (namaz od patlidžana i paste od sezama)

Sastojci: 1 veći patlidžan, 4 češnja bijelog luka, 2 kašike tahini paste, 1 kašika sitno sjeckanog peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber, sok od pola limuna

Priprema: Patlidžan ogulite, posolite i ostavite da odstoji 15 minuta. Operite ga, posušite i stavite na podmazan lim za pečenje. Premažite ga uljem sa svih starna i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 220° C oko 15 minuta dok ne porumeni. Zatim ga okrenite, a na lim stavite bijeli luk i pecite još 15 minuta. Ohladite. Zatim u blender dodajte peršun, ulje, sok limuna, patlidžan, tahini pastu i bijeli luk pa izmiksajte u kremastu smjesu. Ohladite prije posluživanja.

Turska: Helva (halva)

Sastojci: 125 g brašna, 125 g sezama, 125 g mljevenih badema, 100 g šećera u prahu, prstohvat anisa, 85 g maslaca, prstohvat cimeta, prstohvat soli

Priprema: U tavi na srednje jakoj vatri upržite brašno dok blago ne porumeni uz stalno miješanje. Brašno zatim umiješajte sa preprženim sezamom, bademima, šećerom i začinima. Maslac otopite i dodajte u suhe sastojke pa sve rukama dobro sjedinite. Po želji dodajte malo meda. Kada ste smjesu ujednačili rukama kidajte komadiće i pravite kuglice ili smjesu utisnite u tepsiju pa režite na kocke. Po želji ukrasite orasima, bademima ili pistacijima.

Egipat: Basbousa (kolač od grisa natopljen agdom)

Sastojci: 300 g grisa, 150 g šećera, 100 g maslaca, 2 jaja, 1 čajna kašika praška za pecivo, 1 čajna kašika sode bikarbone, 200 ml mlijeka, 200 g oguljenih badema; Za sirup: 200 g šećera, 150 ml vode, 1 limun

Priprema: Za sirup u posudi za kuhanje pomiješajte šećer, vodu i svježe iscijeđeni sok limuna. Kad zakipi kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta povremeno miješajući. Maknite s vatre i pustite da se lagano hladi. U jednoj posudi električnom miješalicom pjenasto izmiješajte omekšali maslac i šećer. Dodajte jaja, pa još kratko promiješajte. U drugoj posudi zajedno pomiješajte gris, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa postepeno usipavajte u smjesu od maslaca neprestano miješajući električnom miješalicom. Na kraju ulijte mlijeko i dobro promiješajte. Tepsiju dobro premažite maslacem i pospite brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte je, pa nožem napravite dijagonalne linije tako da dobijete oblik romba. U sredinu svakog romba stavite 1 oguljeni badem. Tepsiju stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 25 minuta. Na pečeni kolač ravnomjerno nanesite pripremljeni sirup pazeći da ne bude prevruć, pa pustite da odstoji oko 20 minuta.