Naslovnica Istaknuti članci Studenti na protestima: Situacija u domovima je neizdrživa

Studenti na protestima: Situacija u domovima je neizdrživa

Dosta smo osporavani, mi treba da budemo budući nosioci ove države, a ne da sa diplomama gledamo kako nam drugi sudbinu određuju

58

Zbog neisplaćivanja novca dobavljačima Javne ustanove “Studentski centar” menza polako ostaje bez hrane, a studenti uredno kupuju svoje bonove koje ne mogu iskoristiti

Članovi Udruženja studenata “Studentskog centra” okupili su se danas na protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog loše situacije u studentskim domovima, kao i zbog lošeg načina ophođenja nadležnih prema ovoj populaciji.

“Studenti USSC-a više ne žele biti ti koji obaveze ispunjavaju na vrijeme dok drugi bahatim odnosom ne ispunjavaju svoje, a i kad ih ispune nanesu nam štetu. Da bude interesantnije, upravo ovi drugi odlučuju o svemu, te pokušavaju dovesti do toga da se studenti ne pitaju apsolutno ništa. Stajemo na put takvom odnosu ! Više ne ide ovako! Za sveukupan loš i nemaran odnos prema studentima godinama unazad, pozivamo sve studente, a i sve građane koji zdravorazumski razmišljaju, da odbrane čast i dignitet studenata i zaustave totalni krah obrazovanja prema kojem nas vode naše vlasti”, navode iz Udruženja studenata Studentskog centra.

Premijer Kanton Sarajevo Edin Forto došao je danas na proteste studenata ispred zgrade vlade i poručio da vlada uveliko radi na rješavanju problema, ali da nije lako jer su problemi gomilani 20 godina.

“Velika većina zahtjeva studenata je opravdana. Ono što su oni naglasili, a moram i ja, je činjenica da je ovo proizvod višegodišnjeg nemara. Mi smo sada pošli suštinski da se time bavimo. Ministrica se uveliko bavi ovim slučajem. Bitno je naglasiti da je JU Studentski centar bila predmet stranačkog i porodičnog zapošljavanja. Deset miliona maraka iznosi dug, tu su porezi, doprinsoi i druga potraživanja”, rekao je Forto.

Zbog neisplaćivanja novca dobavljačima Javne ustanove “Studentski centar” menza polako ostaje bez hrane, a studenti uredno kupuju svoje bonove koje ne mogu iskoristiti.

“Ne dozvolimo više da se igraju s nama. Ne dozvolimo da naš novac i novac naših roditelja ode u višestruko skuplje plaćanje nego što plaćeno vrijedi, i da se nikad ne isplati. Ne dozvolimo da godine obrazovanja ne vrijede ništa. Ne dozvolimo da se nefunkcionalnost vlasti i njenih ustanova odražava na nas. Nemojte baciti obrazovanje uzalud. Dosta smo osporavani, mi treba da budemo budući nosioci ove države, a ne da sa diplomama gledamo kako nam drugi sudbinu određuju”, navode.