Naslovnica Istaknuti članci Studija: Dvije doze cjepiva štite slično kao i preboljena korona

Studija: Dvije doze cjepiva štite slično kao i preboljena korona

Prema istraživanju, prva doza pruža zaštitu od simptomatske infekcije od 67 posto, a nju su primila 11.023 bolnička zaposlenika

88

Dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech ili Oxford/AstraZeneca pružaju sličnu razinu zaštite protiv koronavirusa kao i prirodni imunitet razvijen nakon zaraze koronavirusom, pokazuje novo istraživanje.

Nitko od 1456 zdravstvenih radnika u lancu britanskih bolnica sveučilišta Oxford koji su primili obje doze cjepiva nije imao simptomatsku zarazu nakon što je prošlo 14 dana od primanja druge doze.

Studija je pokazala istu razinu zaštite i kod necijepljenih zdravstvenih radnika koji su preboljeli koronu. Imali su 98 posto manje simptomatskih zaraza u odnosu na necijepljene osobe koje do početka istraživanja nisu bile izložene virusu.

Većina zdravstvenih radnika obuhvaćenih studijom primila je samo jednu dozu cjepiva do trenutka kad je počela analiza podataka. Prema istraživanju, prva doza pruža zaštitu od simptomatske infekcije od 67 posto, a nju su primila 11.023 bolnička zaposlenika.

Ukupno je u istraživanju sudjelovalo 13.109 zdravstvenih radnika iz lanca bolnica. Njih 8285 cijepljeno je Pfizer/BioNTechom, od čega s dvije doze 1407, a 2738 primilo je Oxford/AstraZenecu, od čega 49 i drugu dozu.

Liječnica Katie Jeffery, ravnateljica ureda za prevenciju i kontrolu u lancu bolnica, kazala je da je upečatljivo to što su dvije doze cjepiva pružile sličnu razinu zaštite koju daje prirodni imunitet osobe koja je preboljela bolest te da kod onih koji su primili obje doze nije bilo simptomatskih infekcija.

“Podaci ovakvih istraživanja su važni jer pružaju informacije koje utječu na državnu zdravstvenu politiku”, naglasila je doktorica Jeffery.

Studija koja nije prošla znanstvenu recenziju objavljena je na serveru MedRxiv. Znanstvenici nisu pronašli nikakve dokaze da cjepivo ili zaštita koju pruža imunitet stečen bolešću pružaju manju zaštitu od zaraze britanskom mutacijom virusa.