Naslovnica Vijesti Sutkinja Joanna Korner stigla u BiH, ponovo analizira rad Tužilaštva BiH

Sutkinja Joanna Korner stigla u BiH, ponovo analizira rad Tužilaštva BiH

Vratila se u BiH da nastavi pratiti aktivnosti na procesuiranju ratnih zločina

202
Joanna Korner i Matthew Field (Foto: Twitter)

Sutkinja Joanna Korner ponovo boravi u našoj zemlji, objavio je na svom Twitter profilu britanski ambasador u BiH Matthew Field.

Podsjećamo sutkinja Korner je 2016. godine prezentirala svoj izvještaj o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

„Privilegija da se danas sastanem sa sutkinjom Joannom Korner, koja se vratila u BiH da nastavi pratiti aktivnosti na procesuiranju ratnih zločina. Ona je također kandidatkinja za izbor u Međunarodni krivični sud, uloga za koju je izuzetno kvalificirana“, napisao je Field.

Korner će navjerovatnije ponovo analizirati rad Suda i Tužilaštva BiH i to kroz prizmu procesuiranja ratnih zločina na državnom nivou.

Podsjećamo, u svom prethodnom izvještaju iz 2016. godine sutkinja Korner je iznijela niz primjedbi na način rada Tužilaštva BiH, te je zaključila da je neophodno izvršiti pregled i kontrolu optužnica koje podižu državni tužioci i da je potrebno prestati s praksom podizanja optužnica zbog „ispunjenja norme“, ili zbog pritisaka medija ili grupa žrtava.

Također, glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić je kritike na račun te institucije ocijenio kao „napad na pravosuđe“, prenosi Radio Sarajevo.