Naslovnica Vijesti Svaki drugi migrant u kampu Lipa ima šugu

Svaki drugi migrant u kampu Lipa ima šugu

Zdravstvenu brigu o migrantima vode radnici Doma zdravlja Bihać, a sve pružene usluge plaćaju međunarodne organizacije

102

Uslovi u kojima borave migranti u prihvatnom kampu Lipa sada su mnogo povoljniji u odnosu na raniji period, a oko hiljadu njih smješteno je u šatore koje su podigli pripadnici Oružanih snaga BiH.

“Pripremamo za njih dva dnevna obroka u našoj kuhinji, raspolažemo dovoljnim količinama hrane zahvaljujući sopstvenim resursima, ali i donacijama te humanitarnim prilozima. Također, redovno im distribuiramo odjeću, obuću i sve drugo neophodno za život”, kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća.

Prema njegovim riječima, šatori u kojima borave migranti zagrijavaju se toplotnim topovima, a posljednjih dana poslužile su ih i povoljne vremenske prilike.

U međuvremenu, obavljena je biometrijska obrada svih korisnika u ovome kampu i izdato je 947 identifikacijskih kartica korisnicima.

Zdravstvenu brigu o migrantima vode radnici Doma zdravlja Bihać, a sve pružene usluge plaćaju međunarodne organizacije.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović ističe kako među migrantima nema zaraženih virusom korona, a da je od bolesti najprisutniji skabijes, pa je do sada evidentirano više stotina osoba zaraženih šugom.

“Svaki drugi migrant je zaražen skabijesom, a zdravstvena skrb je organizirana na taj način da se spriječi njegovo širenje, premda je u ovakvim uslovima jako teško to uraditi”, kazala je Ćemalovićeva.

U međuvremenu, pripadnici Oružanih snaga BiH završili su inžinjerijske radove u vezi s pripremom lokacije gdje se planira izgradnja budućeg kontejnerskog naselja. “Završeni su radovi na izgradnji prilaznog puta za postavljanje kontejnerskog naselja u kampu, radovi na propustima za otpadne vode i kišnicu, inžinjerijski je uređen plato ispred kampa, a sve je to nasuto posipnim materijalom i uredno inžinjerijski pripremljeno”, saopštili su iz Oružanih snaga BiH.

Podsjećamo da se u toku ove godine planira izgradnja čvrstih objekata za smještaj migranata u ovome kampu, čiji će kapacitet iznositi oko 1.500 korisnika.