Naslovnica Vijesti Svečano obilježen završetak radova na Vjetroelektrani Podveležje

Svečano obilježen završetak radova na Vjetroelektrani Podveležje

82

Svečanom ceremonijom ozvaničen je završetak radova na Vjetroelektrani “Podveležje 1”, prvom vjetroparku Elektropriverede BiH, a svečanosti su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Džaferović je tom prilikom poručio kako se danas s Podveležja iz Mostara šalje poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju i prosperitetu.

Napomenuo je kako je BiH država koja nema ni previše ni premalo resursa, već sasvim dovoljno da svi njeni građani mogu živjet dobro i komotno.

Nažalost, kako je rekao, ti resursi još uvijek nisu na najbolji način iskorišteni.“Ovakvi projekti nam pokazuju da možemo iskoristiti resurse koji su nam na raspolaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane”, rekao je Džaferović te pritom istakao kako ga posebno raduje i čini ponosnim činjenica da je ovaj projekt završen upravo na Dan nezavisnosti BiH.

On je istakao da energetski sektor, a naročito polje proizvodnje električne energije, predstavlja izuzetno važno državno pitanje.

“Zato me iznimno raduje što je ovaj projekt samo jedan u nizu projekata, kojima se jača energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine. Ogroman je značaj koji će vjetropark Podveležje 1 imati na našu ekonomiju. Već sama njegova izgradnja predstavljala izuzetnu investiciju”, rekao je Džaferović.

Govoreći o značajkama samog vjetroparka, on je napomenuo kako su fascinantni podaci koji govore o snazi vjetroparka Podveležje 1 te o smanjenju emisija CO2.“Činjenica da ćemo imati dodatnih 130 gigavat-sata na godišnjem nivou, a da će se emisija od fosilnih goriva smanjiti sa 130.000 tona predstavlja izuzetnu stvar”, naglasio je Džaferović i dodao da je ovo prvi veliki projekt Elektroprivrede Bosne i Hercegovine iz obnovljivih izvora energije.

Vjetroelektrana Podveležje, instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju Evropske unije za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora