Naslovnica Vijesti Svečanom akademijom obilježen Dan nezavisnosti BiH

Svečanom akademijom obilježen Dan nezavisnosti BiH

U svojim obraćanjima Nanić i Pejanović su podsjetili na važne historijske činjenice, na referendum kada je 1992. godine Bosna i Hercegovina na međunarodnu scenu izašla po svim demokratskim uzusima, kao nezavisna i suverena država

69

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu obilježen je 1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Organizator akademije je bila Fondacija „Alija Izetbegović“ a pokrovitelj je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Prisutnima su se obratili član Upravnog odbora Fondacije Faris Nanić, akademik Mirko Pejanović, te članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović.

U svojim obraćanjima Nanić i Pejanović su podsjetili na važne historijske činjenice, na referendum kada je 1992. godine Bosna i Hercegovina na međunarodnu scenu izašla po svim demokratskim uzusima, kao nezavisna i suverena država.

Suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet BiH su priznale države u Evropi i svijetu, kao i Ujedinjene nacije.

– Kada se slegne prašina podignuta prejakim riječima, dnevnopolitičkim ‘pokličima’ u svakom kutku BiH i dalje će živjeti njezini građani koji, bez obzira na razlike, dijele iste ili slične vrijednosti, baš one koje su u njezine temelje utkane, a potvrđene referendumom o nezavisnosti – rekao je Nanić.

Podsjetio je na riječi prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića koji je kazao „A to što mi nazivamo Bosnom, nije samo parče zemlje na Balkanu, za mnoge od nas Bosna je ideja, to je vjera da ljudi različitih religija, nacija, kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno“.

Također se i akademik Pejanović u svom obraćanju, osvrnuo na historiju BiH prošlog vijeka, kada je BiH bila dio Jugoslavije, te razvijala svoje državne kapacitete kao i druge republike.

Godine 1990.godine, podsjetio je Pejanović, održani su prvi višestranački izbori i provedena mirna tranzicija jednopartijske u višepartijsku vlast. Međutim, rekao je nije se mogao uspostaviti međustranački konsenzus o državnom statusu BiH, pa je nakon toga uslijedio referendum na kojem se većina građana BiH odlučila za nezavisnost BiH.

– BiH nije imala historijsku sreću da u miru provodi rezultate referenduma, ali je imala sreću da odbranom u vremenu agresivnog rata protiv nezavisne države BiH, rukovodi patriotsko, multietničko i politički jedinstveno Predsjedništvo Republike BiH – kazao je Pejanović.

U tom smislu je član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao da nam BiH nije pokolonjena prije 29 godina referendumom, nego je zarađena uz najveća moguća odricanja.

Akademija je održana uz poštivanje strogih epidemioloških mjera koje su donesene protiv koronavirusa.