Naslovnica Kult Magazin Svjetski plesači na Sarajevo Tango Festivalu

Svjetski plesači na Sarajevo Tango Festivalu

Svjetski prvak u salsi i argentinskom tangu Vedran Marčeta očekuje spektakl tokom četiri dana Festivala, u posebnoj sarajevskoj atmosferi

200
Foto>Fokus.ba

Plesni klub “Aster” okupit će plesače iz više od 20 država svijeta na prvom Međunarodnom festivalu argentinskog tanga, koji će biti održan od 6. do 10. februara u Sarajevu.

Sudionici festivala imat će priliku za učenje i unapređivanje plesnih vještina na radionicama sa svjetski poznatim učiteljima tanga Miguelom Angelom Zottom i Daianom Gusper iz Argentine, te Sercanom Yigit i Zeynep Aktar iz Turske. Oni će nastupima, u petak i subotu uvečer, obogatiti program tog festivala.

Svjetski prvak u salsi i argentinskom tangu Vedran Marčeta očekuje spektakl tokom četiri dana Festivala, u posebnoj sarajevskoj atmosferi.

“Raduje što dolaze posjetitelji iz različitih gradova svijeta. Festivalom argentinskog tanga Sarajevo se upisalo u red svjetskih gradova,” istaknuo je, navodi organizator.

U okviru tog festivala planirane su četiri noćne i tri dnevne milonge (plesne večeri) na kojima će sudionici i posjetitelji imati priliku plesati argentinski tango uz muziku koju će za njih birati i puštati tango DJ-evi iz Italije, Turske, Crne Gore i BiH.

Tango je nastao u Argentini krajem 19. stoljeća, kao društveni ples u siromašnim lučkim četvrtima Buenos Airesa i Montevidea. Početkom 20. stoljeća stigao je u Europu, ubrzo postao međunarodna senzacija. Danas se, u gotovo svim dijelovima svijeta, mogu naći tango zajednice. Članovi tih zajednica slobodno vrijeme provode plešući tango, na organiziranim plesnim večerima.

Tango je 2009. godine upisan na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvor:Fokus.ba