Naslovnica Ekologija TK u saradnji sa firmom iz Turske radi na ekološki prihvatljivom zbrinjavanju...

TK u saradnji sa firmom iz Turske radi na ekološki prihvatljivom zbrinjavanju otpada

115

Jedan od ekoloških problema sa kojima se Tuzlanski kanton godinama bori je neadekvatno zbrinjavanje otpada. Problem je ovo koji, osim što ugrožava izgled gradova i općina, ima izrazito negativan utjecaj za zdravlje stanovništva. S ciljem da se pronađe rješenje za ekološki prihvatljivo zbrinjavanje, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kanona započinje saradnju sa vodećom turskom kompanijom u ovom sektoru.

Nakon što je propao plan izgradnje regionalne sanitarne deponije na teritoriji općine Lukavac, odlaganje otpada u Tuzlanskom kantonu je segmentirano na nekoliko lokacija, što predstavlja veliki problem. U njegovo rješavanje je, kažu nadležni, neophodno uključiti stručnjake koji su ovakve probleme uspješno rješavali u razvijenim zemljama. Upravo zbog toga raduje informacija da se u pronalazak rješenja na području Tuzlanskog kantona uključuje kompanija iz Turske.

“Očekujemo iz razgovora s ovom firmom da nam i oni ponude neka od rješenja, a možda neka od rješenja upravo i leže u tome, u kombinaciji tog javnog i privatnog sektora, pogotovo sa stranim investitorima u toj oblasti u kojoj smo u zaista velikim problemima”, kaže Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a.

“Naša kompanija je prošla kroz sve procese modernizacije sistema upravljanja otpadom u Turskoj, prošli smo i kroz faze u kojima se nalazi Bosna i Hercegovina i Tuzlanski kanton tako da imamo dovoljno iskustva da doprinesemo strategiji na ovim prostorima kada je u pitanju upravljanje otpadom”, pojašnjava Ali Bulbul, zamjenik predsjednika UO kompanije Altas Temizlik.

Ova kompanija već tri decenije upravlja zbrinjavanjem otpada na području Turske, a uspješno su realizovali i brojne međunarodne projekte. Nadaju se da će upravo njihova firma doprinijeti poboljšanju uslova života i na području Tuzlanskog kantona.

“Bitno je napomenuti da mi kao kompanija investiramo u te projekte, a imamo odlične odnose sa finansijskim institucijama, kako iz Evropske unije tako i iz drugih dijelova svijeta i nadamo se saradnji s Tuzlanskim kantonom”, dodaje Bulbul, prenosi Federalna.

Tokom posjete Tuzlanskom kantonu predstavnici ove firme su posjetili nekoliko okolnih mjesta da bi dobili bolji uvid u složenost problema. Treba napomenuti da je ovo bio samo početak pregovora te da do rješenja ima još mnogo koraka koje zajedno trebaju napraviti nadležne institucije.