Naslovnica Svijet Trećina adolescentica iz najsiromašnijih kućanstava nikad nije išla u školu

Trećina adolescentica iz najsiromašnijih kućanstava nikad nije išla u školu

203

Prema istraživanju UNICEF-a, trećina djevojčica i djevojaka u dobi od 10 do 19 godina iz najsiromašnijih obitelji na globalnoj razini nema pristup obrazovanju. Među uzrocima se navode siromaštvo, rodna diskriminacija, invaliditet, etnicitet ili jezik te prevelika udaljenost škola. Isključenost iz obrazovanja kasnije samo nastavlja siromaštvo.

U izvješću se ističe hitna potreba za boljim financiranjem obrazovanja za najsiromašniju djecu, a uočeni su i veliki nesrazmjeri u distribuciji troškova za javno obrazovanje. Neravnopravan raspored troškova rezultira prevelikim školskim grupama, loše obrazovanim učiteljima, manjkom nastavnog materijala i lošom školskom infrastrukturom. Sve to za posljedicu ima loš utjecaj na pohađanje nastave, upise u škole i na savladavanje gradiva, odnosno značajno se umanjuje kvaliteta obrazovanja.

Škole diljem svijeta iznevjeravaju najsiromašniju djecu, a samim time iznevjeravaju i sebe,” izjavila je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. “Dok god javno obrazovanje neproporcionalno pogoduje najbogatijoj djeci, ona najsiromašnija imaju male šanse da se izvuku iz siromaštva, da nauče vještine koje su im nužne za uspjeh i za pridonošenje ekonomijama zemalja u kojima žive.”

Podaci iz 42 zemlje pokazuju kako djeca iz 20% najbogatijih kućanstava ostvaruju gotovo dvostruko više financijske potpore za obrazovanje nego djeca iz 20% najsiromašnijih kućanstava. U čak deset afričkih zemalja najbogatija djeca ostvaruju čak četiri puta više potpore. Jedine zemlje koje ravnopravno raspoređuju sredstva su Barbados, Danska, Irska, Norveška i Švedska.

UNICEF predlaže niz mjera, među kojima su prioritiziranje financiranja nižih razina obrazovanja budući da su upravo na tim razinama siromašna djeca najzastupljenija, te osiguravanje minimalno jedne godine predškolskog obrazovanja za svako dijete budući da je ustanovljeno kako djeca koja završe predškolsko obrazovanje duže ostaju u sustavu obrazovanja. [K.D.] UNICEF…

Izvor:Mrezamira.net