Naslovnica Istaknuti članci Trump ostavio Bidenu pismo na stolu u Bijeloj kući

Trump ostavio Bidenu pismo na stolu u Bijeloj kući

Viši Trumpov pomoćnik opisao je pismo CNN-u kao “osobnu notu” u kojoj se “moli za uspjeh zemlje i novu administraciju da brine o zemlji”

81

Polaganjem zakletve u sklopu svečane ceremonije inaguracije Joseph Biden postao je 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a Kamala Harris prva žena potpredsjednica.

Biden je rekao da mu je bivši predsjednik Donald Trump ostavio “vrlo izdašno pismo” prije odlaska iz Bijele kuće.

Biden je, govoreći s predsjedničkog stola u Ovalnom uredu nakon potpisivanja izvršnih naredbi, rekao da neće odmah otkriti sadržaj pisma iz poštovanja prema Trumpu.

“Predsjednik je napisao vrlo izdašno pismo”, rekao je Biden novinarima.

“Budući da je bilo privatno, neću o tome razgovarati dok ne razgovaram s njim, ali bilo je velikodušno.”

Viši Trumpov pomoćnik opisao je pismo CNN-u kao “osobnu notu” u kojoj se “moli za uspjeh zemlje i novu administraciju da brine o zemlji”.

Moderna je tradicija da odlazeći predsjednici svojim nasljednicima napišu pismo i ostave ga na stolu u Ovalnom uredu.

Prema navodima jedne osobe, Trump nije pokazao bilješku koju je ostavio Bidenu svojim pomoćnicima.

Američku himnu optjevala je superzvijezda Lady Gaga, a nastupila je i Jennifer Lopez. Odlazeći predsjednik Donald Trump ranije je rekao da neće prisustvovati inauguraciji i danas se vratio u svoju vilu na Floridi. Međutim, inauguraciji su prisustvovali njegov potpredsjednik Mike Pence, te bivši predsjednici George W. Bush, Bill Clinton i Barack Obama.

Kamala Harris je prva potpredsjednica i prva je osoba miješanih afričkih i azijskih korijena koja obnaša ovu dužnost. Stanovnicima američkog glavnog grada rečeno je da ostanu kod kuće i virtuelnim putem prate inauguraciju kako ne bi riskirali zarazu Covidom.

Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i veliki broj pripadnika snaga sigurnosti, koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu. Mjere sigurnosti su bile na visokom nivou zbog nedavnih napada na Kapitol.