Naslovnica Istaknuti članci Turistički privrednici o najavi novih mjera Vlade KS: Skraćenje radnog vremena treba...

Turistički privrednici o najavi novih mjera Vlade KS: Skraćenje radnog vremena treba pratiti i ekonomska pomoć

Te mjere trebaju biti popraćene ekonomskim, jer objekt koji radi do 16 sati radi samo 50 posto radnog vremena. Zato oni koji donose mjere trebaju nadoknaditi plaće radnika, doprinose, režijske troškove, parafisklamne namete…, kaže Halilović

145

Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo koja je najavljena za danas trebao bi se naći prijedlog novih mjera u smislu skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata. Predsjednik turističkih privrednika u BiH Senad Halilović navodi da ne zna kakve su tačno mjere u pitanju, ali ističe da, ako ako su po uzoru na Tuzlu da se radno vrijeme skrati do 16 ili 18 sati, neće donijeti ništa dobro.

– Te mjere trebaju biti popraćene ekonomskim mjerama, jer objekt koji radi do 16 sati radi samo 50 posto radnog vremena. Zato oni koji donose mjere trebaju nadoknaditi plaće radnika, doprinose, režijske troškove, parafiskalne namete… Lako je zabraniti i muziku uživo, ali pita li se iko šta je sa tim muzičarima. Oni imaju porodice i životne troškove – kaže Halilović.

Halilović: Teret pandemije nije ravnomjereno raspoređen

Dodaje da su turistički radnici izostavljeni iz konsultacija prilikom donošenja mjera.

– U više navrata smo tražili od Vlade Kantona Sarajevo, i prethodnog i sadašnjeg saziva, da nas uključe u takve odluke. Mi smo tražili da ugostiteljski radnici, konobari, recepcioneri budu prioritet u vakcinaciji, jer će oni biti ti koji će dočekivati goste, ali i tu smo izignorisani – objašnjava Halilović.

Mjere se, ističe on, donose samo za privatni sektor, a za državni ne.

– Ovu krizu i pandemiju ne podnosimo podjednako, bojimo se da na kraju svega ovog može doći do nemira i protesta. Zasad nismo planirali proteste, idemo sa legalnim akcijama i prijedlozima. Kako i organizirati bilo kakav protest kad je zabranjeno masovno okupljanje. Ne želimo kršiti zakon i dobiti krivične prijave – kaže Halilović.

Dodaje da postoji jedan apsurd u Kantonu Sarajevo.

– U blizini se nalazi Kiseljak, Istočno Sarajevo i ljudi rade svadbe koje su zakazane u hotelima. Smatram da bi se to moglo napraviti i kod  nas sa određenom distancom i zaštitom u restoranima. Mi smo svi tu da zaštitimo građane, ali i da zaštitimo ekonomiju.  S druge strane moramo se okrenuti budućnosti. Za dva mjeseca kada sve države vakcinišu svoje stanovnike, a možda ćemo i mi tada nabaviti vakcine. A ne smatram da su ugostiteljski radnici u većoj opasnosti ili prijenosnici u odnosu na druge struke. Evo ja trenutno ne poznajem niti jednog konobara, recepcionara pa ni trgovca koji ima Covid-19 – ističe Halilović.