Naslovnica Istaknuti članci U 9 bh. gradova danas ulične akcije u okviru kampanje “Prekinimo ćutanje”

U 9 bh. gradova danas ulične akcije u okviru kampanje “Prekinimo ćutanje”

Cilj je ukazati na visok nivo tolerancije prema seksualnom nasilju prema ženama i djevojčicama u BiH

105

U devet bh. gradova danas (25. 5.) će biti održane ulične akcije u okviru kampanje “Prekinimo ćutanje” sa ciljem ukazivanja na visok nivo tolerancije prema seksualnom nasilju prema ženama i djevojčicama u BiH.

Organizatori akcija su Fondacija “Lara” iz Bijeljine i Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva u partnerstvu sa Fondacijom “Udružene žene” iz Banjaluke, Udruženjem “Žene sa Une” iz Bihaća, Udruženjem građana “Budućnost” iz Modriče, Udruženjem “Medica” Zenica,  Udruženjem građana „Vive Žene“ iz Tuzle i Udruženje „Žena BiH“ Mostara

Ulične akcije biće organizovane u Sarajevu, Bijeljini, Brčkom, Bihaću, Banjaluci, Modriči, Tuzli, Zenici i Mostaru pod sloganom Prekinimo ćutanje – žrtve seksualnog nasilja trebaju podršku, pravdu i zaštitu.

U Sarajevu će biti održana od 13,30 do 16,00 časova u ulici Ferhadija, u blizini Ekonomskog fakulteta.

Ulična akcija  je jedna od aktivnosti u projektu „Prekinimo ćutanje – Unapređenje odgovora na seskualno nasilje prema ženama“ koji realizuju „Lara“ i FLD u partnerstvu sa  Uredom UN Women u BiH i uz finansijsku podršku Švedske vlade.  Promotivni letak sa porukama kampanje možete naći i na Facebook stranici PrekinimoĆutanje,  https://www.facebook.com/PrekinimoCutanje/?ref=page_internal

Različita istraživanja pokazuju da je svaka treća žena tokom svog života bila žrtva seksualnog nasilja. Istraživanja potvrđuju i da su silovanje i seksualno nasilje zločini sa najvećim tamnim statistikama. Žene i djevočice ćute jer su bile žrtve osoba koje poznaju i koje im prijete novim nasiljem i javnom sramotom!

Godišnje, oko 300 žena i djevojčica u BiH prijavi neki oblik seksualnog nasilja. Većina nasilnika bile su osobe  koje su poznavale i kojima su vjerovale da ih neće povrijediti. Seksualni zločini ostavljaju teške posljedice na žrtve, a silovanje izaziva kompleksne traume za koje psiholozi tvrde da ih same žrtve, bez stručne pomoći, ne mogu preboljeti.