Naslovnica Vijesti U FBiH je do oktobra 2020. ugašena 371 firma, ali novih je...

U FBiH je do oktobra 2020. ugašena 371 firma, ali novih je osnovano skoro četiri puta više

Broj novoosnovanih subjekata višestruko prevazilazi broj ugašenih

76

Federalna vlada razmatrala je prije nekoliko dana uticaj pandemije Covida-19 na privredni sektor u FBiH a u tu svrhu Porezna uprava FBiH pripremila je podatke o privrednim kretanjima koji između ostalog uključuju i podatke o broju novoosnovanih i “ugašenih” poslovnih subjekata.

Kako je za BiznisInfo rečeno u Poreznoj upravi FBiH, broj novoosnovanih subjekata višestruko prevazilazi broj ugašenih a i broj novoosnovanih samostalnih poduzetnika značajno je veći od onih koji su prestali s radom.

– Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH u periodu od 01. marta do 31. oktobra prošle godine na području Federacije BiH registrovana su ukupno 1.352 pravna lica sa 951 poslovnom jedinicom – rečeno nam je u Poreznoj upravi FBiH.

U istom periodu registrovano je i 3.367 samostalnih poduzetnika.

– S druge strane, u istom periodu je prema našim službenim evidencijama s radom prestalo 371 pravno lice sa 715 poslovnih jedinica – navode u Upravi.

S radom je prestao 2.041 samostalni poduzetnik.

Smanjenje prometa

Podsjetimo da ukupan broj radnih mjesta koja je pandemija odnijela prošle godine u Federaciji BiH je 15.252.

Broj instaliranih fiskalnih uređaja u 2020. godini povećan je za 9.682 u odnosu na godinu ranije no evidentirani promet doživio je pad od blizu 4,2 milijarde KM (nešto više od 9 posto).

Kakva će dalja kretanja u privredi biti, zavisi ponajviše od toga kako će se dalje razvijati zdravstvema kriza izazvana korona virusom.

Kako je kazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kada je riječ o borbi protiv pandemije virusa korona, trenutni stepen ograničenja prihvatljiv je za poslovanje privrede.

Većina naših privrednih grana nema veliki problem sa mjerama koje u ovom trenutku imamo, a govorim, prije svega, o proizvodnim granama. Naravno, kada je riječ o uslugama, transportu putnika, avio-saobraćaju, turizmu, ugostiteljstvu i slično, te su grane u teškoj situaciji i one sasvim sigurno neće biti u boljoj situaciji u prvoj polovini 2021. godine, dok značajan broj ljudi ne primi vakcinu da bi počeo liberalniji sistem kretanja”, objasnio je Tegeltija.

On je kazao da bi u drugom kvartalu ove godine BDP u BiH trebalo da bilježi pozitivna kretanja, ali da ona neće biti visoka i, svakako, neće dostići ona iz 2019. godinu.

Uticaj pandemije

“Nekoliko je stvari koje na ovo utiču, a to je, prije svega, činjenica da pandemija usporava rast BDP, ali u prvoj polovini godine veći broj građana u cijelom svijetu biće vakcinisan, što će omogućiti pokretanje onih privrednih grana koje su u vrlo lošem stanju”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je iza nas godina koju će BiH završiti u minusu, te da je samo pitanje statistike da li će pad BDP-a biti 3,5 odsto ili 5,5 posto, što su najpesimističnije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda.

“Ono što mene plaši, a što je iskustvo pokazalo, jeste da druga godina zna biti teža od prve godine krize. Ali, ukoliko savladamo pandemiju u najvećoj mogućoj mjeri, sva ova kretanja trebalo bi da budu veoma pozitivna”, istakao je Tegeltija.