Naslovnica Istaknuti članci U Indiji probijen crni rekord: Dnevno više od 100.000 zaraženih, bolnice...

U Indiji probijen crni rekord: Dnevno više od 100.000 zaraženih, bolnice krcate

Država će početi zatvarati trgovačke centre, kina, barove, restorane i vjerske objekte u ponedjeljak navečer

70

Indija jedanas izvjestila o rekordnom broju zaraza koronavirusom te postala druga nakon SAD-a koja je registrirala više od 100.000 novozaraženih na dan, dok su bolnice u najteže pogođenoj zemlji Maharashtri preopterećene.

Dnevni broj zaraženih u Indiji povećao se oko 12 puta, nakon višemjesečnog smanjenja do početka februara kad su vlasti ublažile većinu ograničenja, a ljudi u velikoj mjeri prestali nositi maske i paziti na fizičku distancu.

Na drugo povećanje broja zaraženih uvelike utječu i zaraznije varijante virusa, rekli su neki epidemiolozi.

Sa 103.558 novozaraženih Indija je sada izvijestila o 12,6 miliona slučajeva, najviše nakon SAD-a i Brazila, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Indija je protekle sedmice registrirala najviše zaraženih u cijelom svijetu. Broj umrlih skočio je za 478, još uvijek jedna od najnižih stopa smrtnosti u svijetu, povećavši se na ukupno 165.101 osobu umrlu od koronavirusa.

Najteže pogođena indijska država Maharashtra tijekom noći je izvijestila o rekordnih 57.074 nova slučaja.

Država će početi zatvarati trgovačke centre, kina, barove, restorane i vjerske objekte u ponedjeljak navečer.

Vlasti će uvesti potpuno zatvaranje preko vikenda jer su stručnjaci zabrinuti zbog nedostatka kreveta na odjelima intenzivne skrbi, pogotovo u manjim gradovima.

Prijašnji najviši dnevni broj zaraženih u Indiji  bio je 97.894 sredinom septembra nakon kojeg je brojka oštro pala te se ponovno počela povećavati potkraj februara kad se potpuno otvorila privreda i kad se počeo širiti novi mutirani virus.