Naslovnica Istaknuti članci U Kanton Sarajevo u junu dolazi još 200.000 doza Sputnika

U Kanton Sarajevo u junu dolazi još 200.000 doza Sputnika

Premijer Edin Forto kazao je da je Vlada KS uspjela dogovoriti nabavku vakcina međutim sada od Skupštine traži potvrdu kako bi mogli potpisati ugovor

57

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto kazao je danas da je Vlada KS uspjela dogovoriti nabavku 200.000 Sputnik V vakcina, međutim sada od Skupštine traži potvrdu kako bi mogli potpisati ugovor.

Prve doze bi, ukoliko bi ugovor bio potpisan, trebalo da dođu u junu, a riječ je o 20.000-30.000 doza. Vakcine su koštale 9,95 eura, a kako je kazao Forto, Bosnalijek koji će biti uvoznik uzet će samo minimalne zakonske marže, to jeste uvest će vakcine bez zarade.

To je prva direktna nabavka vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovine s obzirom na to da su do sada u ovaj entitet stizale samo donirane vakcine i one iz COVAX i EU mehanizma.

Ranije je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio da bi ubrzo mogli zajedno s Vladom Kantona Sarajevo nabaviti ruske vakcine, a premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da su ugovor o zajedničkoj nabavci Sputnika V potpisali 15. aprila. Ukupno su dogovorili 500.000 vakcina, od čega je 300.000 za Federaciju BiH, a 200.000 za Kanton Sarajevo.

Forto je istakao kako je tekao proces nabavke vakcina navodeći da je novac osiguran preko Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

“Odlučili smo prvo da sami krenemo u jednu avanturu u kojoj smo se takmičili s nekim od najvećih država na svijetu. Ja još nisam čuo da se regija, grad ili entitet borio za vakcine”, rekao je on.

Ističe kako su na svakom diplomatskom sastanku tražili i načine da dođu do vakcina, kao i to da su pregovarali sa svim proizvođačima vakcina, ali da su “udarali u zid” jer nije riječ o državi, nego kantonu.

Vakcine su na kraju ipak uspjeli da nađu po odlasku u Moskvu, a Forto navodi da su za taj uspjeh posebno zaslužni kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić, kao i predsjednici Naše stranke i SDP-a. (Klix)