Naslovnica Istaknuti članci U KS od sutra navečer zatvoreni ugostiteljski objekti, policijski sat počinje u...

U KS od sutra navečer zatvoreni ugostiteljski objekti, policijski sat počinje u 21

Zabrana kretanja i zatvaranje ugostiteljskh objekata, uz naknadu, bit će na snazi narednih 15 dana

133

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici koja je održana danas donijela odluku da ipak zatvori ugostiteljske objekte u KS i produži policijski sat. Ova odluka stupa na snagu od sutra navečer.

U saopćenju Vlade KS se navodi:

U Kantonu Sarajevo od sutra u 21 pa do 5 sati ujutro, stupa na snagu zabrana kretanja, zatvaraju se ugostiteljski objekti na 15 dana, uz naknadu. Zaključak o zabrani kretanja u ovom periodu donijela je Vlada KS na današnjoj sjednici, zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo. Zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana. Također, na period od 15 dana, počevši od 20.03. 2021. godine u 5 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića. Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane ( KD 56.10) , te djelatnosti pripreme i usluživanja pića (KD 56.30).

Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice, spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.Iz zabrane kretanja u KS-u izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID , uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21:00 uvečer pa do 5 sati ujutro narednog dana.Danas je donesen i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera po preporukama Kriznog štaba.Vlada upućuje riječi zahvalnosti zdravstvenim radnicima na bespoštednoj borbi za zdravlje i živote svih nas tokom pandemije, kao i stanovnicima Kantona Sarajevo koji u ovom teškom periodu poštuju preporuke struke i mjere koje su na snazi.