Naslovnica Svijet U Njemačkoj skoro 30.000 novooboljelih, ali neke regije ne žele oštrije mjere

U Njemačkoj skoro 30.000 novooboljelih, ali neke regije ne žele oštrije mjere

Njemačka se bori s varijantom koronavirusa koja se brže šire, pet mjeseci prije parlamentarnih izbora na kojima se očekuje manja podrška za vladajuće konzervativce Angele Merkel nego na prošlim izborima

72

U Njmečkoj je danas potvrđeno 29.426 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast od 8. januara, dok vlada želi uvesti oštrije mjere kako bi suzbila treći val epidemije. Umrle su 293 osobe, a od početka pandemije 79.381.Sedmodnevni prosjek broja novih infekcija na 100 tisuća stanovnika porastao je na 160,1, pokazuju podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch.

Njemačka se bori s varijantom koronavirusa koja se brže šire, pet mjeseci prije parlamentarnih izbora na kojima se očekuje manja podrška za vladajuće konzervativce Angele Merkel nego na prošlim izborima.

Kancelarka Merkel želi da parlament privremeno odobri saveznoj vladi mogućnost nametanja lockdowna u područjima s velikim brojem zaraženih, s obzirom na to da neke regije ne žele uvesti oštrije restrikcije.

Vicekancelar Olaf Scholz u četvrtak je branio promjene Zakona o zaštiti od bolesti, koje uključuju uvođenje policijskog kada sedmodnevna incidencija premaši broj od sto slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

“Ovo je pomoglo svugdje, to je učinjeno u mnogim zemljama svijeta – i smanjilo je stopu incidencije”, rekao je za televiziju ARD te dodao da je trebalo nešto poduzeti kako bi se ograničilo širenje virusa.

“Želimo imati stroga pravila”, kazao je.