Naslovnica Vijesti U Sarajevu još 568 novozaraženih, preminulo 15 ljudi

U Sarajevu još 568 novozaraženih, preminulo 15 ljudi

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih osoba je 699, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 1.164.

78

Analizom 1.524 uzorka potvrđeno je 568 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo tokom jučerašnjeg dana.

Od ovog broja novozaraženih, njih  395 (69,54 posto) pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Nažalost, jučer je preminulo 15 pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. U istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo se 502  naša sugrađana.

Na bolničkom liječenju nalazi se 705 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo 518, a na Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“ 187 osoba. Pomoć respiratora koristi 18 pacijenata, dok kiseoničku potporu koristi 71 pacijent. Sa bolničkog liječenja jučer je otpušteno 49 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 5.594 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih osoba je 699, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 1.164.
U samoizolaciji se nalazi 7.184 osoba.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, ali i hospitaliziranih osoba, apelira se na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.
“U uslovima značajnog i brzog širenja Sars-CoV-2 virusa u Kantonu Sarajevu, kao i cijeloj BiH i zemljama regiona , a u cilju zaustavljanja zaraze, neophodno je strogo poštovati mjere lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do dva metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Kretanje svesti na manju mjeru. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.