Naslovnica Svijet U Srbiji zabilježeno 736 neželjenih rekacija na vakcine, najmanje na AstraZenecu

U Srbiji zabilježeno 736 neželjenih rekacija na vakcine, najmanje na AstraZenecu

Bilo je ukupno pet težih reakcija, a nijedna nije zahtijevala dužu hospitalizaciju

90

U Srbiji je do sada zabilježeno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine protiv koronavirusa, izjavio je predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Pavle Zelić, javlja Anadolu Agency (AA).

On je naveo da se sada kada je oko 1.200.000 građana primilo drugu dozu vakcine očekuje mjerljivost efikasnosti vakcine u Srbiji.

“Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani. Studije iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine djeluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. juli, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije”, rekao je u utorak Zelić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Zelić je kazao i da je dosad zabilježeno ukupno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, a najviše na kinesku Sinopharm vakcinu i to 263, na Pfizer/BioNTech 227, na Sputnik V 137 i 109 na AstraZeneca. On je ocijeenio da je taj broj zanemarljiv u odnosu na broj datih doza vakcine.

Prema njegovim riječima, bilo je ukupno pet težih reakcija, a nijedna nije zahtijevala dužu hospitalizaciju.