Naslovnica Istaknuti članci U svijetu dato više od milijardu doza vakcina protiv koronavirusa

U svijetu dato više od milijardu doza vakcina protiv koronavirusa

U 12 zemalja nije počela vakcinacija a to su, u Africi – Tanzanija, Madagaskar, Burkina Faso, Čad, Burundi, Centralnoafrička Republika, Eritreja, u Okeaniji – Vanuatu, Samoa i Kiribati, u Aziji – Sjeverna Koreja i na Karibima – Haiti

40

Više od jedne milijarde doza vakcina protiv koronavirusa dato je širom svijeta, pet mjeseci od početka masovne vakcinacije, javila je večeras agencija Frans pres (AFP).

U 207 zemalja i teritorija dato je tačno 1.002.938.540 doza vakcine, navodi AFP prema prebrojavanju zasnovanom na zvaničnim podacima zemalja.

Oko 58 odsto ukupnog broja vakcina dato je u tri države – u SAD (225,5 miliona doza), Kini (216,1 miliona doza) i Indiji (138,4 miliona doza vakcina).

U Evropskoj uniji je dato 128 miliona doza vakcina, a to je 21 posto populacije.

U 12 zemalja nije počela vakcinacija a to su, u Africi – Tanzanija, Madagaskar, Burkina Faso, Čad, Burundi, Centralnoafrička Republika, Eritreja, u Okeaniji – Vanuatu, Samoa i Kiribati, u Aziji – Sjeverna Koreja i na Karibima – Haiti.

Uprkos kontroverzama, oksfordska vakcina Astrazeneka je najviše zastupljena. Slijede vakcine kompanije Fajzer-BioNTek, Moderna, Sinofarm, Sputnjik i Sinovak.