Naslovnica Vijesti Umro Sarajlija David Kamhi, potomak jedne od najstarijih sefardskih porodica

Umro Sarajlija David Kamhi, potomak jedne od najstarijih sefardskih porodica

Bio je umjetnik, profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i istaknuti član jevrejske zajednice

1449

U Sarajevu je jutros u 85. godini života preminuo prof. David Kamhi, potomak jedne od najstarijih sefardskih porodica i istaknuti član je jevrejske zajednice. Odrastao je u porodici u kojoj se govorio judeo-espanjol kao maternji jezik i u kojoj se generacijama prenosio interes za sefardsku kulturnu baštinu, posebno za muziku.

Rođen je u Sarajevu 1936. godine. U rodnom gradu je završio Prvu mušku gimnaziju, zatim Srednju muzičku školu, a diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Nekoliko godina je proveo na Moskovskom  državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski i na Muzičkoj akademiji Santa Cecilia u Rimu.

Bio je profesor violine, viole i metodike na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Imao solističke koncerte u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi. Dvadeset godina je bio je predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Sefardikom se bavi dugi niz godina. Održao je brojna predavanja, pisao i objavljivao radove, te izlagao na mnogim simpozijima, između ostalog i na “Ljetnoj školi za sefardske studije” u Toledu – Španija. Godine 1992. učestvovao je na svjetskoj manifestaciji “SEFARD 1992” u Madridu kao predstavnik Sefarda iz Bosne i Hercegovine.

U periodu 1993.- 1995. bio je član Savjeta Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za vanjske poslove, te savjetnik u Ambasadi Republike Bosne i Hercegovine u Madridu 1995. i 1996. godine. U periodu od 1992. do 1997. bio je potpredsjednik židovskog kulturnog i humanitarnog društva ” La Benevolencija” Židovske općine Sarajevo i glavni urednik časopisa Bilten. Od 1992. do 2016. bio je hazan Sarajevske sinagoge.

Godine 1997. bio je jedan od osnivača Međureligijskog vijeća. Za svoj umjetnički i naučni rad te očuvanje vjere i tradicije bosanskih Sefarda i drugih dobio je brojna priznanja, nagrade, ordene i zahvalnice, a 2012. laureat je nagrade “Isa-beg Ishaković” u kategoriji “Kulturna baština”.