Naslovnica Istaknuti članci UN Women organizira virtuelni sajam preduzetnica

UN Women organizira virtuelni sajam preduzetnica

Cilj sajma koji će se održati od 27. do 29. aprila je ekonomsko osnaživanje žena i pružanje podrške biznisima kojima upravljaju žene

77

UN Women od 27. do 29. aprila organizuje virtuelni sajam preduzetnica, koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje žena i pružanje podrške biznisima kojima upravljaju žene.

O značaju organizovanja ovakvog događaja razgovarali smo s Irmom Zulić, voditeljicom projekata pri UN Women, te Anom Lukendom i Dajanom Džindo, koje će se pojaviti u ulozi mentorica na sajmu, javlja Klix.

UN Women u našoj državi implementira svoj mandat kroz tri portfolija, među kojima se u posljednje vrijeme ističe ekonomsko osnaživanje žena, a obuhvata i borbu protiv nasilja nad ženama te rodno odgovorno upravljanje.

“U okviru ekonomskog osnaživanja, upravo početkom pandemije došlo je do izraženije potrebe da djelujemo konkretno podrškom ženama u preduzetništvu”, ističe Zulić otkrivši da su u maju 2020. godine, želeći da “podignu duh” preduzetnicama, organizovali virtuelni sastanak usmjeren ne samo na prevazilaženje prepreka koje je pandemija izazvala, nego kako opstati na tržištu, ponuditi inovacije te ojačati biznis.

“Na tom sastanku preduzetnice su izrazile potrebu ne samo za finansijskom nego i stručnom podrškom, kako bi njihovi biznisi napredovali”, naglasila je Zulić.

Kada je riječ o položaju žena u Bosni i Hercegovini, istraživanje koje je provela upravo organizacija UN Women daje podatke da je u BiH nedovoljno prvenstveno budžetske podrške za biznise koje vode žene. U većini slučajeva takva podrška nije adekvatno usmjerena ili nije bazirana na prethodnoj analizi tržišta te praćenje i procjena rezultata implementiranih mjera izostaju.

Posebno su zabrinjavajući podaci koji kažu da 73% preduzetnica tvrdi da je kriza izuzetno negativno utjecala na njihovo poslovanje i prihode, kao i činjenica da se 76,4% preduzetnica boji da će biti prisiljene zatvoriti vlastite biznise.

Uzevši u obzir navedeno, Regionalni virtuelni sajam za preduzetnice dolazi u pravo vrijeme. Tokom sajma će biti organizirano šest radionica za zajedničko stvaranje, preduzetnice će imati priliku predstaviti svoje proizvode, naučiti kako da poboljšaju svoje poslovne planove inovacijama i eksperimentiranjem novim idejama te upoznati globalne tvrtke i investitore.

Iskustvo pokretanja biznisa u Bosni i Hercegovini

Na sajmu će učestvovati više od 100 preduzetnica iz zemalja Evrope i Centralne Azije, a među njima su se našle i art direktorica Ana Lukenda s više od 15 godina iskustva u grafičkom, korporativnom i marketinškom dizajnu, kao i Dajana Džindo – suosnivačica i izvršna direktorica Fondacije 787 koja podržava žene i mlade u BiH pri razvijanju njihovih biznisa.