Naslovnica Svijet UNICEF: Pandemija bi mogla ugroziti cijelu generaciju djece

UNICEF: Pandemija bi mogla ugroziti cijelu generaciju djece

73

Skoro svi pokazatelji koji mjere razvoj djece i adolescenata su nazadovali tijekom pandemije koronavirusa, što bi moglo imati trajne posljedice za cijelu generaciju, upozorava UNICEF.

“Povećao se broj izgladnjele, izolirane, zlostavljane i tjeskobne djece koja žive u siromaštvu ili su prisiljena na brak”, rekla je direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

“Istodobno, smanjio im se pristup obrazovanju, mogućnostima socijalizacije i osnovnim uslugama kao što su zdravlje, prehrana i zaštita. Sve ukazuje na to da će djeca trpjeti posljedice pandemije u godinama koje dolaze”, dodala je Fore.

Pozvala je na stavljanje djece u središte napora za oporavak, dajući prednost ponovnom otvaranju škola i pružajući socijalnu zaštitu obiteljima, uključujući i novčane transfere kako bi se izbjegla izgubljena generacija.

UNICEF navodi i niz alarmantnih podataka. Iako je pandemija najviše pogodila starije osobe, djeca i adolescenti mlađi od 20 godina predstavljaju 13 posto od 71 milijun slučajeva koronavirusa identificiranih u 107 zemalja koji pružaju podatke prema dobi.