Naslovnica Istaknuti članci Više od 100 članova posade britanske mornarice zaraženo koronavirusom

Više od 100 članova posade britanske mornarice zaraženo koronavirusom

Naša posada je dvostruko vakcinisana, tako da će vam biti drago znati da nema nikakvih ozbiljnih posljedica ni kod jednog zaraženog člana i mi ćemo riješiti ovu situaciju“, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

24

Više od stotinu članova posade nosača aviona i popratne flotile britanske mornarice zaraženo je koronavirusom nakon kratkog odsjedanja u južnokiparskoj luci Limassol, javlja Federalna.ba

List “Sun“ piše da je prvi slučaj zaraze na najvećem brodu britanske mornarice “HMS Queen Elizabeth“ potvrđen 4. jula.

“Naša posada je dvostruko vakcinisana, tako da će vam biti drago znati da nema nikakvih ozbiljnih posljedica ni kod jednog zaraženog člana i mi ćemo riješiti ovu situaciju“, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Ističući kako će u potpunosti podržati kapetana posade da donese pravu odluku, ministar Wallace je kazao da situacija nije kao one u ranim danima problema s pandemijom kada se niko nije znao nositi s tim.

Komandant Steve Moorhouse naredio je svim posadama na brodovima da poduzmu hitne mjere, uključujući dnevne testove i raspoređeno vrijeme obroka, gdje je to moguće, u nastojanju da ograniče širenje zaraze.

“Flotila je tek ušla u Indijski ocean. Predstoji joj duga tranzitna plovidba. Prva zaraza otkrivena je oko 4. jula ili nešto slično, tako da smo prilično pri kraju problema”, rekao je Wallace i dodao da flotila za sada nema namjeru mijenjati plan plovidbe.

Nosač aviona “HMS Queen Elizabeth“ i ostali brodovi u njegovoj flotili imaju ukupno 3.700 članova posade.

Flotila je na proputovanju kroz 40 različitih država i također će ploviti i Južnokineskim morem, što će zasigurno izazvati kritike od strane zvaničnog Pekinga.