Naslovnica Svijet Više od stotinu Demokrata odbacilo Trumpov ‘sporazum stoljeća’

Više od stotinu Demokrata odbacilo Trumpov ‘sporazum stoljeća’

180

Više od 100 Demokrata u američkom Zastupničkom domu potpisalo je u petak pismo u kome odbacuje bliskoistočni mirovni plan predsjednika Donalda Trumpa, poznat kao „sporazum stoljeća“, navodeći da bi „podjednako škodio i Izraelcima i Palestincima, gurajući ih u širi sukob“.

– To nema našu podršku, a izraelskoj vladi ne mije se dati dozvola da krši međunarodno pravo anektiranjem svih dijelova Zapadne obale – navodi se u pismu čiji su inicijatori demokratski zastupnici Alan Lowenthal i Andy Levin.

– Pored krajnje problematične prirode vašeg prijedloga, tempiranje  njegovog objavljivanja ukazuju na motive koji su nevezani s pomaganjem u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba – navodi se u pismu.

Zastupnički dom u decembru je usvojio rezoluciju koja potvrđuje podršku dvodržavnom rješenju palestinsko-izraelskog sukoba koje se može ostvariti samo kroz direktne pregovore, bez jednostrane aneksije  teritorije.

Palestinsko čelništvo i većina arapskih država odbacili su prijedlog Trumpove administracije, koji predviđa rascjepkanu palestinsku državu okruženu izraelskom sigurnosnom barijerom dok Izraelu daje sigurnosne ovlasti nad Zapadnom obalom i dolinom Jordana, kao i nad zračnim, kopnenim i morskim lukama, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.