Naslovnica Istaknuti članci Vlast i dalje nesposobna zaštititi zdravlje građana

Vlast i dalje nesposobna zaštititi zdravlje građana

98

Imunizacija u Bosni i Hercegovini još nije počela. A kako vrijeme odmiče, čini se, sve manje znamo kada će. Nadležni se i dalje oslanjaju na Covax mehanizam i GAVI alijansu. Oni, osim što konstantno pomjeraju rokove, sada Bosni i Hercegovini postavljaju nove uslove.

COVAX – mehanizam solidarnosti, mehanizam za siromašne, mehanizam koji je zamišljen da osigura i manje razvijenim zemljama cijepljenje na vrijeme još jednom je dokazao da ja očigledno potpuni promašaj. Na mijenjanje prvih rokova isporuka svakih 15 dana već smo navikli. No, kako je kraj ožujka ugovorom garantirani rok kada cjepiva moraju biti isporučena, iz GAVI alijanse sada nova taktika.

Iako smo sve uvjete za prihvat cjepiva davno ispunili, Pfizer, kao proizvođač, sada pred nas stavlja dodatne zahtjeve. Traže dodatne informacije o distribuciji i administraciji.

“Spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer cjepiva potvrđena je od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvješćem Svjetske zdravstvene organizacije Regionalni ured za Europu u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine cjepiva Pfizer proizvođača.”

Dakle, ono što Pfizer sada traži od BiH je do sada nezabilježeno, jer niti jednoj zemlji nisu postavljani takvi uvjeti. Razlog, suglasni su svi, čisto ekonomski. Na tržištu na kojem bogate zemlje ne pitaju koliko košta cjepivo, naše zemlja je, kao i obično, zadnja rupa na sviralu.

– Moje stanovište jeste da Pfizer želi da kupi vrijeme da te vakcine preproda nekima drugima po sasvim drugim cijenama od one koje smo mi platili i želim da kažem da smo mi platili milion i 230 doza vakcina i očekujemo da ti ljudi ispoštuju te ugovore – kaže Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH (SNSD).

Svjesni su nadležni sada, čini se, svega. Pa i svojih grešaka. I dok su drugi bili u utrci da pod svaku cijenu što prije osiguraju cjepivo za svoje građane, mi smo čekali. Slušali smo razna opravdanja, no uvijek se vraćamo na isto. Covax mehanizam izabran je jer se činio najsigurniji.

– Možda smo se našli u jednoj situaciji u kojoj nismo bili dovoljno agresivni, očigledno da su druge zemlje bile mnogo agresivnije. Međutim, isto tako stoji činjenica da poslije priče o respiratorima, bilo ko bi imao hrabrosti ili ne bi imao hrabrosti, bolje rečeno, da uđe privatne nabavke i potpisivanje privatnih ugovora – istakla je Bisera Turković, ministrica Vanjskih poslova BiH (SDA).

A ipak, Bosna i Hercegovina još ne kupuje izravno od proizvođača. I prije ovoga, složili su se da je Covax zakazao. A do kraja ožujka i krajnjeg roka, tko zna što nas još čeka? Nadležni ne preuzimaju odgovornost, a građnima očigledno ostaju samo prazna obećaja. Jer i pored svakodnevne priče o cijepljenju, činjenica je samo da cjepiva nema, a svaki dan sve više kasnimo.