Naslovnica Istaknuti članci WHO i vjerski lideri pozvali na pravednu raspodjelu vakcina

WHO i vjerski lideri pozvali na pravednu raspodjelu vakcina

Postoji izbor. Narednih 10 godina svijet može biti mjesto veće pravde, obilja i dostojanstva. Ili može biti svijet sukoba, nesigurnosti i siromaštva. Nalazimo se na prekretnici, navodi se u deklaraciji

60

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), vjerski lideri i humanitarni radnici pozvali u međunarodnoj deklaraciji da se osigura pravedna raspodjela vakcina protiv bolesti COVID-19, prenosi Anadolija.

“Postoji izbor. Narednih 10 godina svijet može biti mjesto veće pravde, obilja i dostojanstva. Ili može biti svijet sukoba, nesigurnosti i siromaštva. Nalazimo se na prekretnici”, navodi se u deklaraciji.

Kako prenosi britanski “The Guardian” deklaraciju su potpisali direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, izvršna direktorka UNICEF-a Henrietta Fore, predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peter Maurer, visoki komesar UN za izbjeglice Filippo Grandi, nadbiskup Canterburyja Justin Welby, veliki imam Al-Azara Sheikh Ahmed al-Tayeb, kao i druge hrišćanske, muslimanske i jevrejske vjerske vođe.

U deklaraciji se ističe da nijedna zemlja nije pošteđena pandemije koronavirusa te se poziva da se u svijetu na pravičan način raspodijele vakcine, znanje i ekspertiza. (N1)