Naslovnica Istaknuti članci WHO: Nema razloga da se prekine upotreba AstraZenece

WHO: Nema razloga da se prekine upotreba AstraZenece

AstraZeneca je odlična vakcina, kao i ostale koje su u upotrebi. Pregledali smo izvještaje o smrtnim slučajevima. Nije bilo dokaza o smrti povezanom s upotrebom ove vakcine

89

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u petak da nema razloga da se prekine upotreba vakcine AstraZenece, nakon što je nekoliko evropskih zemalja obustavilo vakcinaciju stanovništva oksfordskom vakcinom zbog straha od zgrušavanja krvi nakon davanja doze.

WHO je saopćio da vakcinacioni odbor trenutno radi na procjeni sigurnosti AstraZenecine vakcine, uz naglasak da ne postoji veza između vakcine i zgrušavanja krvi, prenosi Tanjug.

“AstraZeneca je odlična vakcina, kao i ostale koje su u upotrebi. Pregledali smo izvještaje o smrtnim slučajevima. Nije bilo dokaza o smrti povezanom s upotrebom ove vakcine. Da, trebalo bi nastaviti s davanjem AstraZenece, ali svaki slučaj gdje je zabilježen problem treba istražiti”, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris.

Savjetodavni odbor WHO-a za sigurnost vakcina je ranije u petak potvrdio da pažljivo procjenjuje sve izvještaje i da će saopćiti javnosti svoje nalaze i eventualne promjene u svojim daljnjim preporukama.