Naslovnica Svijet WHO procjenjuje kineske vakcine koje bi mogle biti uvrštene za hitnu upotrebu

WHO procjenjuje kineske vakcine koje bi mogle biti uvrštene za hitnu upotrebu

47

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da procjenjuje kako bi dvije vakcine protiv COVID-19, koje su proizvele kineske firme, mogle biti uvrštene na listu vakcina odobrenih za hitnu upotrebu.

WHO je navela kako ocjenjuje podatke koje su dostavili kineski Sinovac i Sinopharm, izvijestio je u srijedu kineski emiter CGTN.

Navode također kako njihov tim sarađuje s kompanijama “kako bi procijenio usklađenost s međunarodnim proizvodnim praksama kvaliteta prije nego što WHO navede potencijalnu nuždu”.

Peking je inače potpisao ugovore sa najmanje 24 zemlje o opskrbi vakcinama Sinovac i Sinopharm.

Brazil, Indonezija i Turska su među zemljama koje su već primile pošiljke i započele sa vakcinacijom, dok je Kina već primijenila više od 22 miliona doza.

Zeng Yixin, zamjenik šefa kineske Nacionalne zdravstvene komisije (NHC), rekao je u srijedu na konferenciji za novinare kako se šema vakcinacije nesmetano uvodi, kao i da raste broj ljudi koji su spremni na vakcinisanje.

Dodao je kako se ljudima na prvoj liniji i visokorizičnim kategorijama daje prioritet pri vakcinisanju, s glavnim fokusom na ljude koji rade na aerodromima, u transportnom sektoru, medicinskim ustanovama i u industriji javnih usluga.

Prema najnovijim podacima NHC-a, tokom proteklog dana zabilježeno je 75 novih infekcija širom Kine, od kojih je 55 slučajeva lokalnog prenosa.