Naslovnica Vijesti Za sada nema novog karantina u FBiH

Za sada nema novog karantina u FBiH

Naređujemo kantonima da prate situaciju i donoše strožije mjere, kazao je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić prilikom današnjeg obraćanja u Mostaru nakon vakcinisanja

101

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić je kazao da za sada ne razmišljaju o novom lockdownu, odnosnu karantinu u Federaciji, ali kantonima naređuju da donose mjere pojedinačno u zavisnosti od epidemiološke situacije.

“Naređujemo kantonima da prate situaciju i donoše strožije mjere”, kazao je ministar zdravstva prilikom današnjeg obraćanja u Mostaru nakon vakcinisanja.

To znači da za sada nema zatvaranja na nivou entiteta. Nema ni novih mjera, osim naredbe kantonima da pojedinačno donose mjere.

U odnosu na pogoršanu epidemiološku situaciju kantoni će donijeti restriktivnije mjere, a u Kantonu Sarajevo je to već učinjeno.

Naredbe će biti donošene shodno procjeni epidemiološke situacije, a koja se temelji na sedmičnoj incidenci zaraženih, broju hospitaliziranih pacijenata, broju pacijenata koji koriste mehaničku ventilacionu potporu (respiratore).

Ranije naredbe donesene na nivou Federacije ostaju na snazi narednih 14 dana, a to je nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom, ograničen broj ljudi na jednom mjestu, fizička distanca i drugo.