Naslovnica Vijesti Zapadni Balkan na listi za humanitarnu pomoć

Zapadni Balkan na listi za humanitarnu pomoć

95

Evropska komisija usvojila je godišnji humanitarni budžet za 2021. godinu od 1,4 milijardi eura, uključujući 28 miliona eura za finansiranje projekata povodom kriza u Ukrajini, zapadnom Balkanu i na Kavkazu, saopšteno je u Briselu.

Ovo predstavlja povećanje budžeta za više od 60 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim iznosom od 900 miliona eura, navodi se u saopštenju.

Komesar za krizni menadžment Janez Lenarčič izjavio je da humanitarne potrebe rastu širom svijeta i da će povećani budžet omogućiti da EU i dalje ima vodeću globalnu ulogu u odgovorima na nove i postojeće krize.

“Humanitarna pomoć spasava živote. Ipak, jaz između finansijskih resursa koje daju donatori i brzo rastućih humanitarnh potreba u 2021. se povećava”, rekao je Lenarčič i naglasio da je potrebno da više međunarodnih partnera popune taj prostor.

On je posebno ukazao na pandemiju virusa korona, koja pogađa sve.

Africi je namijenjeno 505 miliona eura, Bliskom istoku i Turskoj 385 miliona, a 180 miliona eura humanitarne pomoći ići će najosjetljivijim populacijama u Aziji i Latinskoj Americi.

Uz 28 miliona eura za projekte u Ukrajini, zapadnom Balkanu i na Kavkazu, preostala 302 miliona biće korištena za nepredvidljive humanitarne krize ili iznenadne vrhunce postojećih kriza.