Naslovnica Kult Magazin Započele aktivnosti na uspostavljanju akademske mreže Federacije BiH

Započele aktivnosti na uspostavljanju akademske mreže Federacije BiH

244
Sa konstituirajućeg sastanka Koordinacijskog tijela (Foto: Fena)

Konstituirajući sastanak Koordinacijskog tijela za uspostavljanje e-infrastrukture javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, koja će omogućiti stvaranje akademske i istraživačke mreže BiH i njezino povezivanje u europsku mrežu GEANT, održan je u Mostaru, prenosi Fena.

 Koordinacijsko tijelo čine predstavnici svih javnih sveučilišta u Federaciji BiH, javnih telekom operatera s područja FBiH, ministarstava obrazovanja i znanosti te prometa i komunikacija.

 Zadatak tijela je sagledati stanje i sačiniti operativni plan s potrebnim mjerama, nositeljima, rokovima i sredstvima za uspostavljanje funkcionalne akademske i istraživačke mreže Federacije Bosne i Hercegovine (FARNET), te o tome izvijesti Vladu FBiH, priopćilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti (FMOZ).

 Inače, Bosna i Hercegovina je jedina država na europskom kontinentu koja nema akademsku i istraživačku mrežu i koja nije spojena na europsku akademsku mrežu GEANT. Pored širokopojasnog pristupa internetu velikim brzinama, akademska mreža omogućavala bi pristup velikom broju istraživačkih i obrazovnih servisa koji su akademskoj zajednici u BiH sada nedostupni.

 S obzirom da SARNET povezuje visokoškolske ustanove u RS-u u jedinstvenu mrežu, kako bi se stvorili daljnji uvjeti za uspostavljanje akademske mreže BiH i njezino povezivanje u europsku mrežu GEANT, potrebno je aktivirati, odnosno proširiti i prilagoditi postojeću infrastrukturu između javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH.

 Krajnji cilj je uspostavljanje e-infrastrukture javnih visokoškolskih ustanova koja će omogućiti pristup znanstvenim sadržajima i drugim uslugama u okviru GEANT asocijacije, navode iz FMOZ-a.