Naslovnica Ekologija Zavjese koje bi same trebale pročistiti zrak u domovima

Zavjese koje bi same trebale pročistiti zrak u domovima

IKEA se obavezala da će doprinijeti svijetu u poboljšanju kvaliteta zraka aktivno smanjujući onečišćujuće tvari

217
Zavjesa koristi jedinstvenu tehnologiju koju je IKEA razvila posljednjih godina (Foto: IKEA)

IKEA je kompanija koja se obavezala da će biti ekološki osviještena pa tako donosi i inovaciju u pročišćavanju zraka.Riječ je o zavjesama koje će doprinijeti smanjenju nečistog zraka u zatvorenim prostorijama. Njihova površina koja je na bazi minerala u kontaktu sa svjetlom omogućavat će da nove IKEA-ine tzv. GUNRID zavjese unište nečiste tvari u zraku.

Zagađenje zraka je globalni problem koji se posebno ističe u velikim gradovima. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zagađen zrak prednjači na listi rizika kada je riječ o zaštiti okoline, što, prema procjenama, uzrokuje više od 4 miliona smrtnih slučajeva svake godine.

IKEA se obavezala da će doprinijeti svijetu u poboljšanju kvaliteta zraka aktivno smanjujući onečišćujuće tvari i omogućavajući ljudima da pročiste zrak u svojim domovima. GUNRID zavjese novi su korak na tom putu.

“Smatramo važnim raditi na proizvodima koji rješavaju stvarne probleme i koji su relevantni za ljude. Tekstil se upotrebljava u svim domovima, a stvorivši zavjese koje pročišćavaju zrak omogućavamo pristupačna rješenja za pročišćavanje koja ne zauzimaju prostor, što u konačnici dovodi do ljepšeg i ugodnijeg doma”, rekao je Mauricio Affonso, dizajner u IKEA Range & Supply.

Zavjesa koristi jedinstvenu tehnologiju koju je IKEA razvila posljednjih godina na univerzitetima u Evropi i Aziji, kao i sa svojim dobavljačima i inovatorima. Način na koji djeluje sličan je fotosintezi u prirodi, proces se aktivira i sunčevom svjetlošću i rasvjetom.

Već dugi niz godina IKEA smanjuje onečišćenje zraka iz vlastitog poslovanja ukidanjem opasnih hemikalija i smanjenjem emisija u zrak. IKEA je prije dvije godine lansirala Better Air Now! inicijativu čiji je cilj pretvoriti rižinu slamu, ostatak riže koji se tradicionalno spaljuje i znatno doprinosi zagađenju zraka, u novi obnovljivi materijal za IKEA proizvode.

GUNRID se trenutno nalazi u fazi testiranja i uspješno je prošao laboratorijske testove koji su pokazali da je riječ o sigurnom izumu i da ispravno radi. Sada su na redu kućni testovi gdje će se utvrditi da li zavjese učinkovito uklanjaju zagađujuće čestice. Ukoliko svi testovi budu uspješni, očekuje se da ove godine budu dostupne u prodaji, prenosi Klix.