Naslovnica Ekologija Zbog globalnog zatopljavanja Norveška u jeku zime bez snijega

Zbog globalnog zatopljavanja Norveška u jeku zime bez snijega

225
Temperatura obično daleko ispod nule, ali ovih dana dostiže i nezapamćenih 19 stepeni u zapadnom dijelu zemlje

U ovo doba godine u Norveškoj je temperatura obično daleko ispod nule, ali ovih dana dostiže i nezapamćenih 19 stepeni u zapadnom dijelu zemlje.

Porast temperature je izazvao nestanak snijega, pa je glavni grad Oslo primoran praviti umjetni, kako se djeca ne bi dosađivala tokom zimskih mjeseci.

U šumi Oestmarka je već pokrenuto šest strojeva za stvaranje snijega, a pojedini vrtići razmatraju uvođenje snježnih topova, kako bi se djeca mogla zabavljati napolju u vrijeme odmora.

Za djecu je zima bez snijega jako dosadna – ističe Ine Kvaleng, upravnica jednog vrtića u Oslu.

“Samo jedno ispaljivanje snježnog topa stoji 608 eura, ali to je cijena koju su spremni platiti kako bi zimska idila opstala”, tvrdi Kvaleng.

Broj snježnih dana se prepolovio u posljednjih 120 godina. Tek 50 dana ispunjenih snijegom debljim od 30 cm se očekuje do 2050. Uzrok ovih vidnih promjena je globalno zagrijavanje.

Norveški meteorološki institut je naglasio da se moraju primijeniti mjere prilagođavanja klimi koja će nastaviti biti sve toplija.

U južnoj Norveškoj povećanje temperature može prouzrokovati ljetne suše, a postoji rizik i od šumskih požara.

Norveški „Greenpeace“ zahtijeva da se vlada pozabavi borbom protiv klimatskih promjena, skrećući pažnju na činjenicu da je Norveška sedma u svijetu po emisiji ugljikovog dioksida.