Naslovnica Ekologija Zbog nenormalno visokih temperatura na Grenlandu se topi previše leda

Zbog nenormalno visokih temperatura na Grenlandu se topi previše leda

Prema podacima istraživača, od sredine sedmice, ledeni pokrivač na teritoriji Arktika topio se za oko osam milijardi tona dnevno, što je dvostruko više od uobičajenog tokom ljeta

80

Na Grenlandu je došlo do masovnog topljenja ledenog pokrivača, jer su temperature bile za više od deset stepeni iznad normale za ovo doba godine, saopšteno je iz danskog Instituta za meteorologiju.

Prema podacima istraživača, od sredine sedmice, ledeni pokrivač na teritoriji Arktika topio se za oko osam milijardi tona dnevno, što je dvostruko više od uobičajenog tokom ljeta.

Institut za meteorologiju navodi da je temperatura vazduha bila viša od 20 stepeni Celzijusovih što je na sjeveru Grenlanda više nego dvostruko od uobičajene tokom ljetne sezone.

Na aerodromu “Nerlerit Inat” na sjeveroistoku te teritorije u četvrtak 29. jula registrovana je temperatura od 23,4 stepena Celzijusa što je najviše od početka mjerenja.

Pošto je tog dana vreli talas uticao na veći dio Grenlanda primjećeno je i masovno topljenje leda, što je donijelo dovoljno vode da američku saveznu državu pokrije sa pet centimetara.

Najveće topljenje ledenog pokrivača na Grenlandu registrovano je u ljeto 2019. godine.

Topljenje ledenih pokrivača krenulo je 1990. godine i ubrzano je od 2000. godine.