Naslovnica Istaknuti članci Zbog prevrtanja cisterne u Podorašcu došlo do pomora ribe

Zbog prevrtanja cisterne u Podorašcu došlo do pomora ribe

Oko 30.000 litara nafte se iz prevnute cisterne slilo u rijeku Trešanicu. Kontrolom terena ribočuvarske službe OSR Konjic na rijeci Trešanici, nizvodno od mjesta Podorašac, pronađeno je skoro 150 komada mrtvih riba

48

Zbog prevrtanja cisterne u vlasništvu Knez Petrola na magistralnom putu M-17 kod mjesta Podorašac došlo je do ogromne ekološke katasrofe na rijeci Trešanici, koja se ulijeva u Neretvu.

“Oko 30.000 litara nafte se iz prevnute cisterne slilo u rijeku Trešanicu. Kontrolom terena ribočuvarske službe OSR Konjic na rijeci Trešanici, nizvodno od mjesta Podorašac, pronađeno je skoro 150 komada mrtvih riba. Pouzdano možemo reći da je došlo do uginuća, odnosno pomora velikih količina ribe – potočne pastrmke. Kompletan eko sistem u rijeci Trešanici je uništen, nafta se osjeti na svakom dijelu i stalno je prisutna. Može se slobodno reći da je ugrožen opstanak kompletnog životinjskog i biljnog svijeta u rijeci Trešanici. Korito i obale rijeke su trajno zagađeni”, kažu iz ribarskog udruženja.

Oni kažu kako takva razlivena nafta zbog visoke koncentracije organske tvari u sebi dovodi do visoke biološke aktivnosti, a samim tim i do eksplozije bakterija, što može dovesti do izumiranja i genetskih poremećaja riba.

“Trenutno se mrlja od nafte proteže rijekom Trešanicom od mjesta Podorašac do Jablaničkog jezera u mjestu Donje Selo, gdje se i trenutno vrši prikupljanje nafte. Trenutno se u samom koritu rijeke Trešanice na svakom dijelu od mjesta Podorašac osjeti prisustvo nafte koja je vidljiva golim okom po površini rijeke, po kamenju i obalama rijeke. Rijeka Trešanica, dužine blizu pet kilometara, je uništena za sportski ribolov na duže vrijeme i trebat će vremena kako bi se nastala šteta sanirala”, navode dalje.