Naslovnica Istaknuti članci Zdrava navika kojom Nijemci čeliče živce tokom pandemije

Zdrava navika kojom Nijemci čeliče živce tokom pandemije

Waldeinsamkeit,njemačka riječ za uživanje u samoći šume tijekom pandemije se koristi više nego ikada prije

109

Waldeinsamkeit,njemačka riječ za uživanje u samoći šume tijekom pandemije se koristi više nego ikada prije. Potreba za svježim zrakom, odmorom od stresa i vlastitih misli Nijemce vodi u Schwarzwaldna sjever u gorjeHarz, bavarske nacionalne parkove… kao i druge dijelove zemlje u kojima ima dovoljno zelenima za osamu pod krošnjama.

Višak slobodnog vremena, kao i previše vremena provedenog kod kuće zbog pandemije budi želju za odlaskom u prirodu, što potvrđuju i istraživanja.

Studija Evropskog šumarskog instituta u Bonnu pokazuje kako šume Sjeverne Rajne-Vestfalije bilježe ogroman porast posjetitelja u posljednjih godinu dana. Prema podacima istraživanja, većina zaljubljenika u prirodu odlazi u šumu kako bi osjetili mir.

S 90 milijardi stabala, 76 vrsta drveća i oko 1215 biljnih vrsta koje čine njemačke šume, u zemlji ima dovoljno mjesta za sve koji žele provoditi slobodno vrijeme u prirodi. Šume pokrivaju površinu veću od 100 000 kvadratnih kilometara, od čega je polovica u državnom vlasništvu, a ukupno 33 posto kopnene površine Njemačke čine šume.

Pronalazak mira u šuminavika je koju toplo pozdravljaju i ljekari, stoga ne čudi da sve više ljudi prakticira waldeinsamkeit, odnosno povezanost s prirodom i samim sobom.